News55

SPF Seniorerna vill se lag på kontanta betalmedel

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 mars 2016

SPF Seniorerna kommenterar nu betalutredningens remissyttrande som bland annat handlar om bankernas kontanthantering.  – Det är förvånande att utredningen inte lämnar förslag på hur rätten att använda kontanter ska säkerställas, säger samhällspolitiske chefen Martin Engman.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Innan regeringen tar ställning till ett utredningsförslag skickas det på remiss till berörda myndigheter, organisationer och kommuner, för att de ska få säga sin mening. Betaltjänstutredningen har inkommit med sitt yttrande om bankernas kontostruktur – någonting som SPF Seniorerna nu kommenterar i ett remissvar.

      LÄS MER: Därför måste myndigheter vara skyldiga att ta emot sedlar och mynt

Vill se lag på kontanter

SPF Seniorerna stöder bland annat inte utredningens förslag att kreditinstitut bara ska vara skyldiga att erbjuda de grundläggande funktioner som tillhandahålls andra kunder, skriver de i ett yttrande.

SPF Seniorerna delar heller inte utredningens bedömning, att kreditinstitut inte ska vara skyldiga att tillhandahålla insättnings- och uttagsmöjligheter för kontanter eller att ta emot kontanter över disk för att genomföra betalningar.

      LÄS MER: “Bankerna ska ta sitt ansvar” – Så tycker partierna om kontanthantering 

“Det är förvånande”

SPF Seniorerna föreslår att möjligheten till att använda kontanta betalmedel genom lag ska fastslås som en individuell rättighet.

ANNONS

“Om inga krav ställs på kreditinstitutens utbud av kontanttjänster kommer dessa att avvecklas och småningom helt försvinna från marknaden”, skriver de i remissvaret.

Till News55 säger Martin Engman, samhällspolitisk chef vid SPF Seniorerna, att vissa delar i utredningen behöver kompletteras.

– Betalkontodirektivet ger alla rätten att använda kontanter över disk eller i uttagsautomater. Det är förvånande att utredningen inte lämnar förslag på hur den rätten ska säkerställas, säger han.

– Regeringen bör nu lyssna på den stora skara som föreslagit att rätten till kontanthantering ska lagfästas.

      LÄS MER: PRO glada över Riksbankens stöd i kontantfrågan

Regeringen kan välja att lyssna på remissinstanserna och justera förslagen i utredningen därefter. De kan också välja att inte göra några ändringar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS