News55

Vård till varje pris

Artikelbild
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 aug. 2015

Sverige riskerar en ojämlik vård där kvalitén beror på var man bor, enligt Vårdförbundet som menar att landstingen behöver 11000 specialutbildade sjuksköterskor inom tio år. – Det gäller att agera nu, säger förbundets vice ordförande, Johan Larson, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vårdförbundet vill nu utbilda särskilda specialistsköterskor. De ska utbildas på högskolor runt om i landet och få lön under utbildningen.

– Som det är nu har personalen inte all den kunskap som de kan få, säger Johan Larson.

– Och det är patienterna som får ta smällen. Det får till följd att sjuksköterskorna känner sig stressade och känner sig osäkra.

Hittills har Kalmar, Blekinge, Västerbotten och Örebro läns landsting skrivit på ett kollektivavtal för utbildningen. Tre landsting nobbar förslaget helt: Stockholm, Gotland och Gävleborgs läns landsting.

Resten av de sammanlagt 21 landstingen förhandlar och har kommit olika långt.

– Vi har valt att prioritera andra utbildningar, säger Karin Rystedt, personaldirektör för region Gävle.

Det är inte av ekonomiska skäl, säger hon, utan man satsar med utbildningsbidrag för sjuksköterskor och vidareutbildning.

– Vi måste sätta patienten i centrum och då måste vi ha utbildad personal, säger Johan Larson.

ANNONS

– Nu får vi en ojämlik vård i Sverige. Det gäller att höja kvalitén så alla får rätt vård.

Johan Larson vill att regeringen träder in och tar ett övergripande ansvar för vården.

– Jag ser ingenting som tyder på att vi går i rätt riktning, och det är en allvarlig situation vi befinner oss i.

– Vården är inte dålig i Sverige, men den kan bli bättre. Där kan specialkompetensen bidra. De som inte vill betala för det får längre operationsköer, mer medicin i stället för god vård till patienterna, och det är för dem vården är till för. Nu kan det bli så att personal får göra saker som de inte har kunskap om. Pengarna styr mycket inom vården nu och landstingen vill hålla sina budgetar.

Näsblod, hjärtklappning och huvudvärk är vanliga besvär som vårdpersonalen drabbas av, visar en rapport från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det är relativt vanligt inom vården, vi behöver mer kunskap, god arbetsmiljö och att bemöta patienterna på ett bra sätt. Då får vi en bättre vård. Jag hoppas förnuftet segrar till slut. En del landsting vill inte betala utbildningen av specialistsjuksköterskorna för de är rädda de flyttar efter utbildningen. Som det nu är blir det skillnad i vården i vilket landsting du bor. Alla har rätt till en bra vård.

Om Johan Larson själv blev sjuk var skulle han söka vård ?

– Kalmar, eftersom de har ambitionerna för en god vård. Stockholm har kanske spetskompetens, men jag skulle känna mig bättre hos ett landsting som tänker utifrån patientens behov.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS