News55

Därför kritiseras SVT av Ukrainas ambassadör

Därför kritiseras SVT av Ukrainas ambassadör
News55
News55
Uppdaterad: 19 mars 2024Publicerad: 19 mars 2024

Ett skämt som uttalades i ett av SVT:s program har fått kritik. Ukrainas ambassadör kräver åtgärder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under ett avsnitt av SVT:s program Invandrare för svenskar (IFS) drog komikern Elaf Ali ett skämt om ukrainska kvinnor. Skämtet handlade om att kvinnor från Ukraina som flytt kriget skulle vara en vanlig syn på svenska bordeller. Skämtet har gjort Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, upprörd.

På plattformen X skriver ambassadören att han ”anser att sådana uttalanden är djupt kränkande och helt oacceptabla, med tanke på omständigheterna med den fullskaliga ryska militära aggressionen mot Ukraina, vilket tvingade ukrainska kvinnor att fly utomlands för att rädda sina egna och sina barns liv”.

Andrij Plachotnjuk uppmanar Elaf Ali att publikt be om ursäkt samt att SVT ska vidta åtgärder för att liknande händelser inte ska uppstå igen.

SVT och Elaf svarar på kritiken

Elaf Ali har svarat på kritiken, också via plattformen X, där hon säger att hon gjorde narr av en imam, ukrainare och somalier, och att de två förstnämnda blivit upprörda:

”Somalierna verkar ha mest självdistans. Eller så har de bara inte upptäckt svtplay än,” fortsätter hon.

Enligt Christina Hill, ansvarig utgivare för IFS och programchef på SVT, är det inte aktuellt med några åtgärder då programmet är inom yttrandefrihetens lagar.

— Det är ett program som leker med och gör humor av stereotyper och nationaliteter som vi kanske inte är så vana vid att höra i Sverige, säger hon.

ANNONS

LÄS MER: Så chockades Filip och Fredrik av SVT

LÄS MER: Hit kommer Antikrundan i sommar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS