News55

Earthrise – fotot som förändrade världen

Fotot Earthrise, jorduppgång, togs av Apollo 8:s besättningsman Bill Anders 1968 och det fick stor påverkan på den globala miljörörelsen
Fotot Earthrise, jorduppgång, togs av Apollo 8:s besättningsman Bill Anders 1968 och det fick stor påverkan på den globala miljörörelsen. (Foto: Bill Anders/Wikimedia Commons CC0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2024

Fotografiet Earthrise, jorduppgång, ses fortfarande, efter snart 56 år, som ett av de mest ikoniska mijöfotografier som någonsin tagits.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På julafton 1968 kretsade Apollo 8 runt månen, det var då besättningen fångade den spektakulära bilden av jorden som stiger upp ovanför månens horisont, det skriver BBC.

Bidrog till miljörörelsen

Astronauterna var imponerade av den vackra upplysta jorden och tog snabbt ett foto. Bilden de tog har blivit en av världens mest kända fotografier.

Bilden kallas Earthrise och är det allra första färgfotografiet vi har av jorden från rymden. Den sägs allmänt ha bidragit till att driva den globala miljörörelsen.

Miljöperpektiv och miljöaktivism svepte över Europa och USA i slutet av 1960-talet. Friends of the Earth grundades 1969 och Greenpeace grundades 1971.

ANNONS

Jordens dag

Fotografiet ledde till att Earth Day, Jordens dag, instiftades 1970, dagen firas den 22 april runt om i världen för att främja medvetenhet och miljöaktivism.

Enligt Kathleen Rogers, ordförande för Earth Day Network, spelade fotot Earthrise en avgörande roll för att uppmuntra människor att delta i miljöaktivism.

ANNONS

“Det gav upphov till Earth Day, som nu har en miljard människor som deltar, och skapade en miljörörelse över hela världen”, säger hon till BBC. 

Hon berättar att alla affischer för Earth Day 1970 innehöll Earthrise-fotot.

18 månader efter att bilden hade tagits, på den första Jordens dag, gick 20 miljoner människor i USA ut på gatorna för att protestera mot miljöförstörelse.

Den perfekta bilden

I dag, mer än ett halvt sekel efter att fotografiet av jorden som stiger upp över månens horisont togs, ses det fortfarande som ett av de mest ikoniska miljöfotografier som någonsin tagits.

“Det är bara den perfekta bilden. Det var en färg- och bra högupplöst bild som kunde återges riktigt bra och det gav ett perspektiv på jorden som aldrig tidigare setts”, säger Michael Pritchard, programchef på Royal Photographic Society i Storbritannien, till BBC.

Han säger vidare att bilden satte jorden i ett sammanhang vi inte hade sett tidigare, då den visade att jorden är en väldigt sårbar sfär i rymden.

Forskare: Då dör allt liv på jorden

Våra dagar är räknade. Klimatet förändras, temperaturerna ökar och kontinenterna kommer att bilda en ny superkontinent. Men hur tar livet på jorden slut – och när?

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS