News55

Hit ska du resa för att få mest semester för dina pengar

resa
Ska du resa i sommar? Här får du nyttiga tips för att få en så billig semesterresa som möjligt. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

Vart ska man resa sommaren 2024 för att få ut så mycket semester för pengarna som möjligt? Experten sitter på flera tips.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommaren 2023 var en stor besvikelse för många svenskar då regn och oväder präglade sommarmånaderna. Att svenskar i år vill resa utomlands på sin semester för sol och värme är därför inte så konstigt. 

Vad som kan skapa ekonomiska käppar i hjulet för många under semestern är den svaga kronan. I länder som använder sig av euro eller dollar kan det bli dyra veckor för svensken. Men det finns destinationer som man kan ta sikte på om man vill ha en billigare resa ur ett valuta-perspektiv. 

Dagens Industri har grävt i frågan. De dyraste länderna har på senare tid blivit England och Polen. Tittar man utanför Europa är också USA och Mexiko dyra vars dollar och peso stärkts med sju respektive elva procent på ett år.

– Dollarn har varit en av vinnarna på slutet efter att förväntningar om amerikanska räntesänkningar har minskat. Sen går det rätt bra i amerikansk ekonomi vilket också gynnar dollarn som stärkts mot de flesta valutor”, säger SEB:s valutastrateg Johan Javeus till tidningen. 

Billiga destinationer

Ser man istället till de billigaste destinationerna, sett till kronans utveckling, hamnar Turkiet i topp. Landets valuta, alltså liran, har fallit 36 procent mot kronan på ett år. Johan Javeus påpekar samtidigt att inflationen i landet har varit hög, alltså är det inte så billigt som man kan tro. 

Strategen pekar istället på Japan som ett bra alternativ då den japanska yenen har nått svaga nivåer och landet i sig har blivit prisvärt i jämförelse med förra året. 

ANNONS

Resa i Sverige

ANNONS

Valutautvecklingen är såklart inte det enda att ha i åtanke för att få till en billig semester. Mammorna Erika Gonzales, 48, och Malin Klarholm, 30, delar med sig av flera knep för att göra semesterveckorna prisvärda. 

resa Sverige
Blir det en Sverigesemester i år? Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ett tips som Erika Gonzales delar med sig till Amelia är att bo på platser där man kan laga egen mat, något som ofta är billigare än att äta ute mycket. Att välja en semester i Sverige kan också underlätta för plånboken.  

–  Skånetrafiken har billiga sommarkort, och med det kan man resa med buss och tåg i hela Skåne, säger hon.  

Malin Klarholm tipsar istället att hitta på saker i naturen, där det finns mycket gratis att göra. Att göra budgetval, såsom att välja glassen som kostar 20 kronor istället för 40, gör också gott för semesterkassan.

Läs vidare:

Torka och protester i Europas semesterparadis

Reslust – här är årets sju mest spännande resmål

ANNONS

Nu släpper SJ fler sommarbiljetter

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS