News55
Detta är en sponsrad artikel

Vetorätten tar udden av FN

Artikelbild
Foto: Jassim Mohammed/AP
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 24 okt. 2015Publicerad: 24 okt. 2015

Då är det FN-dagen idag. Förenta Nationerna - ett förbund som tillkom efter andra världskriget. Det skulle bli ett slut på övergrepp och lidande. Men hur ser det ut 2015? Och i vilken utsträckning har vetorätten hjälpt förhindra den utveckling vi ser?    

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I fyra år har krisen i Syrien varit uppe i FN:s säkerhetsråd. De ständiga medlemmarna Kina och Ryssland har lagt in sina veton och stoppat resolutioner mot al-Assadregimen. Kriget fortsätter, flyktingvågen blir större och större. IS växer sig starkare och våldsdåden blir bara fler. Är det inte dags att ta bort vetorätten i säkerhetsrådet?

Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA blev ständiga medlemmar av säkerhetsrådet. De fem länderna har också vetorätt. Den rätten har använts många gånger av de länderna. Sedan starten har det skett cirka 300 gånger.

      LÄS MER: FN fyller 70 år

Fler och fler röster höjs nu för att få bort vetorätten. Amnesty vill ha bort den. Förra året användes vetorätten mot konflikterna i  Irak, Gaza. Syrien, Israel och Ukraina.

När det gäller Syrien har Kina och Ryssland använt sin vetorätt sedan oktober 2012. De menar att det är interna problem som FN inte ska behandla. Filmklippen av döda människor och bombade hus menar al-Assadregimen är hopklippta.

Vi går tillbaka till 1945. Året då andra världskriget tog slut. Det skulle inte ske igen. Lidandet, mördandet och förföljelserna. Världen hade lärt sig en läxa. Det skulle inte bli en upprepning.

Fortfarande står det följande om säkerhetsrådets uppdrag: “att rekomendera handlingar mot varje hot eller aggresiv handling”.

Stämmer det ?

ANNONS

Syrien har jag nämnt. När säkerhetsrådet inte kunde enas kring Syrien trappades striderna upp och IS blev större. I norra Nigeria härjar Boko Haram skolor, kyrkor och bygnader sätts i brand. Unga flickor kidnappas och skolpojkar blir soldater.

Enligt Amnesty pågick det 34 väpnade konlikter förra året runt om i världen, och de har tröttnat på vetorätten inom säkerhetsrådet. FN har blivit en tandlös organisation som har stora svårigheter att ta beslut kring väpnade konfikter.

Samtidigt ser hela världen bilder från dessa strider, flyktingar som riskerar sina liv för att ta sig i säkerhet. Barn som inte får någon barndom eller utbildning. Människor som lever i skräck och inte ser någon lösning.

Vetorätten har kostat onödigt lidande, och jag hoppas den rätten försvinner och det FN som tillkom efter andra världskriget ska vara en organisation som stoppar hot och/eller aggressiva handlingar.

Tänk på det när du köper en FN-bakelse idag.

 

ANNONS