News55

"Ett politiskt självmord"

Artikelbild
Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Foto: TT/AP Photo/Francois Walschaerts
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 juli 2015

Det finns en vrede och en besvikelse hos grekerna idag. Uppgörelsen mellan EU och Grekland i morse känns som ett svek – Premiärminister Tsipras har gjort ett politiskt självmål. Han har gått mot alla sin politiska löften, men det fanns inga alternativ. Tsipras hade ingen plan B, säger journalisten Sofia Sofroniadou till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Sofia Sofroniadou är det mycket politik som ligger bakom morgonens uppgörelse i Bryssel.

– Grekerna är en bricka i spelet, säger hon. För stora eftergifter från EU hade fått andra länder  att utmana unionen om sina lån, och det ville de undvika.

Höjd moms på basvaror, högre pensionsålder, sänkta pensionsutbetalningar och dyrare på hotell och restaurang.

Uppgörelsen i morse är tuffare för grekerna än den de rösta nej till i förra veckans folkomröstning.

– Alla är förundrade, säger Sofroniadou. Det här blir ju ett steg tillbaka för grekerna. Folk trodde på Tsipras. Han var den första som utmanade EU och långivarna med förhandlingar. Han lovade att de äldre inte skulle drabbas så hårt, men nu verkar det som om det är de som får ta smällen.

På semesterön Santorini finns journalisten Ted Lundgren, och han menar att lokalbefolkningen ändå känner en viss lättnad över uppgörelsen.

– Det blir tufft för dem, men nu vet de vad som gäller, säger han.

Sofia Sofroniadou

Sofia Sofroniadou

ANNONS

Men det är inte säkert. Senast onsdag måste de grekiska parlamentet ta ställning till överenskommelsen, och då kan den rivas upp igen.

– Då kommer Tsipras få stöd av dem som röstade ja i folkomröstningen, medan folk ur hans eget parti säger nej, menar Lundgren.

Motsättningarna i Grekland har vuxit sig starkare den senaste tiden.

– Tsipras har fått kritik för att han inte enat landet i den här krissituationen, säger Sofia Sofroniadou. Istället har motsättningarna ökats. Och besvikelsen idag är att han inte hade någon plan B för Grekland. Nu var han tvungen att krypa till korset och han beskylls nu för att inte ha kämpat tillräckligt mycket för det grekiska folket utan mest för sen egen politiska karriär.

Många greker talar om utpressning från EU:s sida, enligt Sofroniadou.

– Hur kunde han annars gå med på en tuffare uppgörelse än den som grekerna sade nej i folkomröstningen, säger hon.

Idag skulle bankerna öppnat igen i Grekland.

–Men de öppnade aldrig, säger Ted Lundgren. Kanske i morgon, eller på onsdag… En sak är dock säker, grekerna får fortsätta att ta ut max 60 euro om dagen

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS