News55

Därför kan äldre tvingas gå till läkare – för att inte mista körkort

Därför kan äldre tvingas gå till läkare – för att inte mista körkort
Förslaget att äldre över 70 ska behöva gå till läkare för hälsokontroll för att behålla sitt körkort väcker kritik och kallas för åldersdiskriminering.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 feb. 2024

Är du äldre över 70 kan du tvingas gå till läkare och bevisa att du är kapabel att köra bil. Den som inte uppfyller kraven kan bli av med sitt körkort. Förslaget väcker kritik och det gränsar till åldersdiskriminering, enligt PRO Pensionären.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag har Sverige för närvarande inga krav på medicinska kontroller från en viss ålder för personer som har körkort med lägre behörighet. I många andra europeiska länder, till exempel Finland, krävs däremot en medicinsk genomgång för att förnya körkortet efter 70 års ålder.

I fjol kom ett förslag från ett utskott i EU-parlamentet om att införa obligatoriska hälsokontroller vid förnyelse av körkort och för dem som ska ta körkort. Om förslaget blir verklighet skulle det även komma att gälla i Sverige.

Därför kan äldre tvingas gå till läkare – för att inte mista körkort
Det skulle bli besvärligt för de äldre och kostsamt för samhället om det nya förslaget går igenom, anser Olof Stenlund, utredande på Transportstyrelsen, enligt PRO Pensionären. Foto: TT


I EU-kommissionens ursprungliga förslag ska personer som är 70 år och äldre dessutom krävas på hälsokontroller med kortare intervaller än yngre för att få sitt körkort förnyat. Denna del av förslaget förhandlades bort i EU-rådet, som istället kom med ett kompromissförslag som i högre grad bygger på frivillighet. I detta får medlemsstaterna välja om de vill införa kortare intervaller för hälsokontroller.  I år förväntas EU-parlamentet ta ställning till och rösta om utskottets förslag, skriver PRO Pensionären.

Krav från läkare

Det kommer att innebära besvär för pensionärer om förslaget går igenom, enligt Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

– Pensionärer måste då gå till läkare för hälsokontroller även om de är friska. Det skulle dessutom bli väldigt kostsamt för samhället om läkare ska kontrollera alla som ska ta nytt eller förnya sina körkort, säger han till PRO Pensionären.

Olycksrisken är, enligt en så kallad riskkurva från Transportstyrelsen, högre för nyblivna förare och de som är äldre. Läkare har redan idag en anmälningsplikt till Transportstyrelsen vid misstanke om sjukdom som allvarligt försvårar bilkörningen och kan även ha en muntlig överenskommelse med patienten om att inte köra bil.

ANNONS

– Det är mer ekonomiskt än att läkare ska kolla alla friska, säger Olof Stenlund.

ANNONS

PRO: Gränsar till åldersdiskriminering

Det höjs flera kritiska röster mot förslaget.

– Människor är olika, att koppla kontroller till en viss ålder gränsar till åldersdiskriminering. Däremot är det givetvis viktigt att förare som på grund av en sjukdom eller liknande inte bör köra bil, oavsett ålder, inte gör det och att läkare precis som nu är uppmärksamma på det i kontakten med sina patienter, säger Marie Näslund, samhällspolitisk chef på Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Obligatoriska hälsokontroller enligt EU-förslaget skulle dessutom ta resurser i anspråk från den redan hårt ansatta vården, anser både Marie Näslund och Olof Stenlund, enligt PRO Pensionären.

En som rasar mot det nya förslaget är Robert Collin i Aftonbladet som anser att det är äldersdiskriminering.

Läs mer:

Här har äldre man kört bil utan körkort i 40 år

ANNONS

Carl-Ingemar Perstad: Här är seniorer värda en andra chans

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS