News55

Forskare varnar: Farliga sjukdomar sprider sig norrut

Malaria sjukdomar
Tropiska sjukdomar som malaria och dengue riskerar att spridas globalt. AP Photo/Nariman El-Mofty. Källa: TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 26 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2024

Allvarliga sjukdomar letar sig norrut och det dröjer inte länge innan norra Europa och Sverige kommer att drabbas av utbrott, varnar forskare för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Över hälften av världens befolkning riskerar att drabbas av myggburna sjukdomar, som dengue och malaria, vid slutet av århundradet.

Det varnar forskare för vid UK Health Security Agency (UKHSA), den brittiska motsvarigheten till Sveriges Folkhälsomyndigheten, rapporterar Sky News.

Den globala uppvärmningen driver på spridningen av myggburna sjukdomar och under de närmaste decennierna kommer norra Europa och andra regioner i världen att drabbas av utbrott, förutspår forskarna.

– Den krassa verkligheten är att längre varma årstider kommer att utöka säsongsfönstret för spridning av myggburna sjukdomar och gynna alltmer frekventa utbrott som blir alltmer komplexa att hantera, säger Rachel Lowe, professor vid Catalan Institution for Research and Advanced Studies i Spanien, till Sky News.

I Storbritannien registrerades över 2000 fall av malaria i fjol – så höga siffror har landet inte drabbats av på 20 år. 

Globalt sett har antalet rapporterade denguefall tiofaldigats under de senaste två decennierna, från 500 000 fall år 2000 till över fem miljoner år 2019. Myggor som bär på dengueviruset har spridit sig till 13 länder i Europa sedan 2000.

dengue en av måna myggburna sjukdomar
Patienter med misstänkt denguefeber behandlas på ett hälsocenter i Rio de Janeiro, Brasilien. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo)

– Vi måste förutse utbrott och ingripa tidigt för att förhindra att sjukdomar uppstår från första början, konstaterar Lowe.

ANNONS

Tropiska sjukdomar i Sverige

Läkare utan gränser har sedan tidigare varnat för nya myggburna sjukdomar i Sverige, skriver Läkartidningen. Hjälporganisationen efterlyser politiska åtgärder och att mer pengar läggs på forskring kring den här typen av sjukdomar.

– Om man skulle lägga pengar på att forska fram allt från vaccin till diagnosverktyg till mediciner för de här sjukdomarna nu så skulle man kanske komma till rätta med dem innan de börjar spridas på en global nivå, berättade Mia Hejdenberg, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser, för Sveriges Radio i fjol.

ANNONS

Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, menar att det inte lär dröja länge innan myggor som bär på på denguefeber eller zikavirus påträffas i Sverige.

– Allt annat vore dumt. Vi ser att både myggorna och de här smittorna rör sig norrut i Europa. De har inte superlångt kvar. Om de sedan lyckas etablera sig och skapa några stora populationer återstår att se, säger han till Läkartidningen.

Läs mer:

Så kan din kropp avslöja allvarlig sjukdom

Så hoppas forskare kunna bromsa Alzheimers sjukdom

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS