News55

Har du långtråkigt? Här är aktiviteter för att hålla humöret uppe

Artikelbild
Lena Adelsohn Liljeroth
Lena Adelsohn Liljeroth
Uppdaterad: 24 feb. 2021Publicerad: 24 feb. 2021

”Nå, vilken är dagens glada nyhet?” undrar alltid maken när han kommer upp ur sängen på morgonen. Jag brukar vakna någon dryg timme tidigare och har i allmänhet redan hunnit njuta frukosten i egen ro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Tja, jag har inte riktigt funnit den ännu, såvida du inte kan nöja dig med att denna dag är fem minuter ljusare än gårdagen”, är ett vanligt svar från mig. 

I perioder klarar jag av att bemästra mitt nyhetsknarkande och låter tidningen och nyheterna från Ekot vänta ett tag, medan jag lyssnar på något klassiskt musikstycke. Men snart, alltför snart, tar abstinensen tag i mig och jag kastar mig över tidningen/radion. 

Vad väntar jag mig egentligen? Någon verklig ”nyhet”? Det mesta har redan rullat runt i flera medier, men häromdagen kunde jag meddela maken att den första tranan siktats i Hornborgasjön. En glad nyhet. Våren är i antågande!

Hur klarar vi av att börja dagen med larmrapporter, konflikter, olyckor, kriser, naturkatastrofer, krigshärdar, bränder, mord, gängkriminalitet, korruption…? Den frågan ställer jag mig själv – och andra – allt oftare.  Det lär ha funnits en schweizisk tidning som enbart skulle presentera positiva nyheter. Den gick snart i konkurs. Jag vet inte om det är sant, men onekligen tankeväckande.

Psykologer och medieforskare menar att det alltid varit fokus på negativa nyheter och att vi därtill minns negativa nyheter bättre än positiva. Detta ska ligga i våra gener, vi behöver vara på vår vakt och söker därför efter varningstecken. 

Vi 65-plussare väntar nu på vaccinet och är rätt bra på att tipsa varandra om aktiviteter som håller humöret uppe. Men nu är det färdigrensat i alla vindar och källare, det var ju där vi började redan förra våren…  Åtskilliga kassar har glatt second hand-butikerna.

Jag har börjat lägga pussel, brodera, göra långa promenader och utforska nya delar av min stad. Men emellanåt hör jag mig själv gnälla som ett litet barn, ”jag har iiinget att göööra”.  Sociala medier är ett stort stöd i dessa tider. Det säger också min 87-åriga mamma som numer nästan har ett symbiotiskt förhållande med sin ”padda”. 

Så vad göra mer?

ANNONS

Jag frågade mina vänner på Facebook om tips på aktiviteter för oss 60-plussare. En drös förslag ramlade in, direkt. Många gör som jag, de lägger pussel, promenerar och broderar. Men mer finns att göra. Här delar jag med glädje en del av de förslag som jag fått, kanske lockar några även dig:

Res i fantasin och laga exotiska rätter. Klistra äntligen in lösa fotografier i album. Måla akvareller. Whiskyprovning, Picknick i skogen. Sätt på gamla älskade låtar och dansa. Anmäl hunden till dressyrkurs. Skaffa höns. Plugga ett nytt språk via språk-app. Fotografera. Lär dig ett nytt hantverk. Sätt upp lappar i grannskapet och bjud in till stavgång. Skriva-bok-projekt. Läs till sommelier. Släktforska. Engagera dig politiskt. Gå med i en hembygdsförening. Delta i zoom-seminarier om astrologi. För-odla i små krukor. Lyssna på talböcker. Lär känna dina grannar, utomhus. Jaktkurs. Måla om hemma. Fredagsdrink via Teams. Anmäl dig till skrivarkurs. Baka eget bröd. Yoga och meditation. Corona-fika med kyrkan. Öppna loppis i garaget. Ring upp gamla klasskompisar. Skriv in dig på universitetet. Lös korsord. Lär dig nya danser via Youtube. Spela bridge med vänner på ”nätet”.  Inred dockskåp. Klä om möbler, lättare än man tror. Sälj kläder och prylar på Tradera. Slutligen, lär dig njuta mer av vardagliga ting.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS