News55

Så kan du vara med och göra Sverige vildare

Artikelbild
Vi går mot varmare och ljusare tider och nu uppmuntras vi tilllsammans göra Sverige vildare. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 21 mars 2023

Vår omgivning är grundläggande för vår hälsa och välmående. Och i det sammanhanget finns en viktig aspekt som kanske inte många tänker på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om våra humlor, bin och fjärilar som ställer upp för oss dygnet runt.

– De håller bokstavligen planeten vid liv – men blir färre och färre eftersom naturen inte får det utrymme den behöver. Det är vår tur att hjälpa dem!, anser Världsnaturfonden WWF som drar igång en kampanj som heter “Tillsammans gör vi Sverige vildare!”.

Nu när våren kommer uppmanas allmänheten att haka på och skapa bivänliga trädgårdar och balkonger över hela landet.

– I Sverige finns 2,6 miljoner privata trädgårdar med en total yta lika stor som hela Gotland. För att inte tala om alla balkonger, rabatter och gröna ytor i våra bostadsområden! Tänk om vi kunde ge tillbaka lite till naturen, nu när våren kommer, skriver WWF i ett pressmeddelande.

Utmaning – registrera kvadratmeter

Nu uppmuntras alla att bidra tillsammans. En kvadratmeter av din trädgård, balkong, rabatt eller bostadsföreningens gemensamma grönyta kan bli en kvadratmeter som hjälper våra pollinerande superhjältar och andra arter, menar WWF. På hemsidan kan man gå in och fylla i ett formulär hur många kvadratmeter du kan göra vildare.

Plantera pollinatörsvänliga växter, låt gräsmattan växa fritt eller rishögen ligga kvar. Så välkomnar du de vilda gästerna med både mat och livsutrymme. Varje vild kvadratmeter räknas!, lyder uppmuntran.

I Facebook-gruppen “Vi gör Sverige vildare” delar människor med sig av inpiration, tips, råd och erfarenheter på hur man ger tillbaka lite av våra trädgårdar, balkonger, rabatter och gemensamma grönytor till naturen.

ANNONS

Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar som äger rum sista helgen i mars i Stockholm kan man också finna all tänkbar inspiration för alla trädgårds-, växt- och odlingsentusiaster.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS