News55

Madonna, 58: "Det är en synd att åldras"

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 dec. 2016

På det årliga eventet Billboard Women in Music 2016, som ägde rum i fredags höll Madonna ett öppenhjärtigt tal om sexism, kvinnohat och åldersdiskriminering – Att åldras är en synd. Du kommer att kritiseras, du kommer att bli smutskastad, och du kommer definitivt inte att spelas på radion, sa världsstjärnan i samband med att hon utsågs till Årets kvinna 2016.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under fredagens evenemang Billboard Women in Music utsågs den 58-åriga popikonen Madonna till “Woman of the Year”. Inför en fullsatt publik, med många välkända stjärnor, såsom Britney Spears, Rihanna och Shania Twain, höll Madonna ett öppet och ärligt tal om hur branschen genomsyras av sexism, åldersdiskriminering och rent kvinnohat.

– Jag står inför er som en dörrmatta… Åh, jag menar, som en kvinnlig underhållare, sa hon inför den stora publiken.

Madonna tackade alla för att hon fått behålla sin plats i rampljuset trots all den “uppenbara sexism, misogyni, mobbing och de obevekliga kränkningar”, som hon uttryckte att hon utsatts för under sina 34 år som artist.

“Får inte verka för smart”

I sitt tal förklarade Madonna att förutsättningarna skiljer sig stort mellan män och kvinnor i branschen. Män har mer frihet, medan kvinnor tvingas “spela ett spel”.

– Som tjej tillåts du vara vacker, söt och sexig. Men du får inte verka för smart. Ha inte en åsikt som skiljer dig från mängden. Du tillåts bli objektifierad av män och du får klä dig som en slampa – men du äger inte din slampighet.

Madonna upplyste de yngre kvinnorna i publiken om hur deras karriärer skulle komma att förändras när de blir äldre.

– Åldras inte, för att åldras är en synd. Du kommer att kritiseras, du kommer att bli smutskastad, och du kommer definitivt inte att spelas på radion.

ANNONS

Se talet här i sin helhet:

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS