News55

Fördelarna med odling och plantering för seniorer

Två personer odlar
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 feb. 2024

Trädgårdsarbete är en aktivitet som människor i alla åldrar kan finna glädje i. För seniorer kan det även fungera som en hobby som kan stärka både fysik och välmående.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När vi tänker på träning går tankarna inte sällan till gymträning, löpning och liknande aktiviteter. Men träning kan också vara sådant som du gör i vardagen. Träning behöver heller inte vara tungt och jobbigt, utan kan också vara lugnt och nöjsamt.

Trädgårdsarbete som skonsam träning

Arbete i trädgården är mångsidigt. Det kan innefatta allt från grävning och rensning av ogräs, till tyngre arbete som att bära tunga vattenkannor och jordpåsar. När vi arbetar med kroppen, oavsett om det är på gymmet eller i trädgården kan vi stärka både muskler, skelett och bli rörligare. Dessutom mår vi bättre också mentalt av att röra oss och arbeta med kroppen.

En rutin där du ägnar dig åt 30 minuter daglig aktivitet i trädgården kan föra med sig stora fördelar. Trädgårdsarbete är alltså inte bara roligt, utan kan även bidra till en hälsosam livsstil. Den här typen av aktivitet är även väl lämpad för seniorer som kan behöva en mjukare kroppsträning.

Naturligt avstressande

Det finns mycket forskning som tyder på att du blir mindre stressad och mår bättre av att spendera tid utomhus. Att plocka upp en ny hobby inom odling och trädgårdsarbete kan alltså vara en helt naturlig väg till ett bättre mående. När du får se frön som du har planterat, växa och blomma kan det också skänka glädje och stolthet.

Seniorer kan lätt hamna i en livssituation där mycket tid spenderas inom hemmets väggar. Man går inte längre till ett arbete varje dag och har inga små barn som behöver ut på aktiviteter. Just därför är det en stor fördel med en hobby som odling och plantering. Det blir ett enkelt och roligt sätt att spendera mer tid utomhus.

Kan förbättra kognitiv hälsa

ANNONS

Odling och arbete i trädgården är inte bara en fysisk aktivitet. Det är även en kognitiv sådan. Regelbunden aktivitet likt trädgårdsarbete har i forskning kunnat kopplas till minskad risk för demenssjukdom, depression och ångest. Det är sjukdomar som är vanliga bland äldre och seniorer. Genom att hålla igång både kropp och knopp kan vi hålla oss friska och välmående längre.

Titta in på impecta och ta reda på mer om olika växter, blommor och frön till trädgården. Där kan du även beställa hem det du behöver till din plantering.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS