En ny undersökning visar att svenska folket helst bjuder in Håkan Juholt till julbordet 2025. Samtidigt ökar intresset för svenskproducerad mat och traditionella julrätter gör comeback. Resultaten skapar både överraskning och jubel.
Oväntad favorit till julbordet: Håkan Juholt toppar listorna


Mest läst i kategorin
Inför årets julhelg har Livsmedelsföretagen presenterat sin årliga julundersökning, och årets resultat innehåller flera oväntade trender. Inte minst väcker listan över vilka offentliga personer svenskarna helst skulle vilja fira jul tillsammans med stor uppmärksamhet. En klar vinnare utkristalliseras: Håkan Juholt.
När Demoskop ställde frågan till deltagare i olika åldersgrupper landade tre av fem grupper på samma svar. Juholt reagerade själv starkt på beskedet.
”Å himmel och pannkaka vad mycket sill de ska få äta då. Nu ramlar jag nästan omkull, det här var otroligt oväntat. Det här är lika bra som en härlig sillbuffé. Jag är lycklig i hjärtat”, säger han till TV4.
Även om Juholt står för den mest överlägsna placeringen varierar preferenserna något mellan åldersgrupperna. Yngre vuxna, 18–29 år, föredrar Edvin Törnblom på första plats medan Juholt där får en andraplats. I gruppen 40–49 år toppar Melodifestivalen-trion KAJ, tätt följt av Juholt. På övriga topplistor dyker namn som Anna-Karin Hatt, Magnus Uggla och Linnea Wikblad upp.

Svenskproducerat och hög kvalitet på julbordet
Undersökningen innehåller också en analys av svenskarnas matvanor inför julen. Kommunikationschefen Jimmy Sandell beskriver hur prioriteringarna förändrats de senaste åren. Intresset för svenskproducerade varor har stigit till 36 procent, och fokus på extra hög kvalitet ökar från år till år.
”Det är ett väldigt glädjande trendbrott. Det tyder på ökad köpkraft och framtidstro”, säger Jimmy Sandell.
Enligt Livsmedelsföretagen handlar resultaten delvis om att konsumenters ekonomi stabiliserats efter flera krisår, då priset länge var den viktigaste faktorn. I år hamnar pris först på tredje plats.
Julskinkan dominerar julbordet
När det gäller själva julbordet fortsätter julskinkan att dominera. Den har varit favorit sedan 2013 och tar nu åter ett kliv uppåt i popularitet.
”Den har minskat lite i popularitet över tid, men i år går den faktiskt upp igen – ett trendbrott. Skinkan har varit ganska ohotad trots tappat intresse. Och 70 procent vill att kött- och charkprodukter ska dominera julbordet”, berättar Jimmy Sandell.
Sillen, en annan klassisk rätt, håller också ställningarna starkt. Hela 92 procent av svenskarna serverar den, även om yngre generationer ännu inte är lika entusiastiska. Håkan Juholt själv hör dock till sillälskarna.
“Sill är ju roligt. Lingonsill och västerbottenostsill finns alltid på julbordet. Det är få råvaror man kan tillaga på så många olika sätt. Fänkål, mango, chilipeppar, vad du än tycker om kan du smaksätta sillen med. Den är så variationsrik”, säger han.
Läs mer på News55:
Skatten sänks – men inte för de med lägst pension: “För jävligt”
Utrikes födda räddar välfärden – utan dem skulle vården krisa
Släng inte gammal solkräm – den kan göra underverk i hemmet
Därför höjs avgiften på bostadsrätt efter nyår – rejält

Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.









