News55

Så lyckas du med populär blomma i vår

blomma
Lyckas med dina blommor med hjälp av några enkla tips. Foto: Anders Wiklund / TT
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Våren är här och det har blivit dags att gräva ner fingrarna i jorden. Här kan du ta del av flera tips för att lyckas med en färgglad och uppskattad blomma. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Våren har verkligen tagit Sverige med storm och flera svenskar rusar nu ut till sina uteplatser för att göra ordning för det varmare halvåret. En given pusselbit för många är att sätta blommor.  

Att spendera för mycket tid med att ta hand om trädgården eller balkongen är dock inte i allas smak och då kan lite enklare arrangemang som penséer vara en god idé. 

Penséer är tåliga och lättskötta blommor som blommar tidigt. För att lyckas med att hålla dem vid liv länge finns det en hel del tips att ta till sig av. Enligt Leva&Bo är det bland annat viktigt att vattna blommorna ofta och tillsätta näring för få till en lång blomstring.

Tidningen tipsar också om att plocka bort de blommor som vissnar för att få en riklig blomning. Ett djur som gärna hjälper till med det är rådjuren, de vill dock äta de friska bladen, så se till att skydda dina blommor om du bor i ett område där det finns rådjur. 

Tålig blomma

För att lyckas med planteringen har Icakuriren flera tips för de som vill doppa fingrarna i jorden. 

penséer blomma
 Plantera färggranna och tåliga penséer i vår. Foto: Jessica Gow / TT

Det första tipset är att plantera i en större kruka med bra jord. Detta för att man inte ska behöva vattna så ofta. Krukan ska också ha en bra dränering så att det vatten som blir överflödigt kan rinna ut.

ANNONS

Ett tredje tips är att skapa höjd till planteringen med hjälp av kvistar.

Även tidningen Hus&Hem har en del råd för att ta hand om den färgglada och tåliga blomman.

Penséer är inte speciellt dyra och kan därför vara en blomma man kan frossa lite extra i. Är man sugen på mycket färg, stora planteringar och bara allmänt överflöd av blomster är penséer alltså ett bra alternativ. 

Lite variation kan ju dock vara trevligt och tidningen tipsar därför även om en del blommor som funkar bra med penséer. Bland annat funkar lökväxter bra med penséerna, även tusenskönor, viva och förgätmigej går bra. 

Läs mer: Tips: Så kan du odla på din balkong

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS