News55
Detta är en sponsrad artikel

Artur Ringart: Var är raka besked och ansvar?

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 01 jan. 2021Publicerad: 01 jan. 2021

Nu vet alla, även våra politiker, att vi är många äldre i Sverige. Men det har kostat. När jag skriver det här har drygt 8.200 personer avlidit på grund av Covid-19. De flesta av dem äldre. De som skulle skyddas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För mig är det ingen överraskning att så många äldre här i Sverige har fallit offer för pandemin. Vi på News55 har i många sammanhang, artiklar, på våra mässor runt om i landet och i Almedalen, påpekat bristerna i den svenska äldreomsorgen. Pandemin gav ett bistert och tydligt svar på hur det ser ut.

Tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO, SPF-Seniorerna och SKPF-Pensionärerna arrangerade vi den nionde mars Sveriges första Äldreriksdag. Där lyftes problemet med den undermåliga äldreomsorgen fram. Vi talade också om det krackelerade pensionssystemet. Vi får allt fler pensionärer som trots ett 40-årigt arbetsliv inte har en dräglig pension. Bristen på erfarenhet på arbetsmarknaden och i vår riksdag uppmärksammades också. De äldres kompetens tillvaratas inte. Det är något vi alla kan åtgärda till nästa val. Det behövs fler med erfarenhet i Sveriges riksdag.

Jag tänker inte anklaga någon eller peka ut någon skyldig. Jag är bara trött på hur alla försöker att frånsäga sig allt ansvar. Min egen tes är att det finns för lite livserfarenhet bland de som bestämmer. De har inte upplevt allvarliga kriser och det saknades ordentlig beredskap. Att förbereda sig för det värsta och hoppas på de bästa bör vara en gyllene regel inför alla kriser. Jag tror att de länder som upplevt ett krig har en bättre organisation för att hantera kriser. Vi har varit för naiva och för långsamma på bollen. För sena till viktiga beslut. Jag har hela tiden saknat någon som har pekat med hela handen och kommit med raka och tydliga besked.

Jag begriper mig inte heller på den nonchalans och brist på lyhördhet som vissa ministrar och andra politiker visar upp. De regler och rekommendationer som basuneras ut ska givetvis följas av alla. Inser de inte att deras agerande, att handla i gallerior och resa utomlands, undergräver deras egen trovärdighet? Var fanns det personliga ansvar som vi alla skulle ta? 

Det är bra att det kommer en lag som ska styra äldreomsorgen. Ju tidigare desto bättre. Men den lagen har kostat många offer. Den borde ha kommit för länge sedan. 

Vaccinet mot Covid-19  kommer att bli vår räddning. Den får mig att se ljusare på 2021. Jag önskar alla våra läsare ett gott nytt och bättre år 2021. Fortsätt att läs oss på News55, besök våra Seniormässor som jag hoppas att vi ska kunna återuppta och fortsätt att vara försiktiga. Jag ser fram emot att få krama mina barn och barnbarn ordentligt före sommaren.

ANNONS