News55
Detta är en sponsrad artikel

Här hör seniorer till eliten

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022

I en del av världen visas vi äldre respekt och vi känner oss behövda. Men det svider i plånboken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I USA hör seniorer till eliten!

Dagligen får vi höra nedsättande uttalanden om oss lite äldre, både på gatan och i media. Kanske skulle svenska politiker och företagare må bra av att snegla västerut och ta till sig av erfarenheter som både företag och samhället kan tjäna på. Och samtidigt låta seniorer känna sig behövda.

Positiva, pålitliga och med stor erfarenhet! Så beskriver en av USA:s större arbetsgivare oss pensionärer, eller ”seniors” som vi kallas på andra sidan atlanten. Disney med lika många anställda som invånarna i Norrtälje eller Sollentuna anser att vi över 65 hör till eliten av deras anställda.

Disney World i Orlando, Florida, med 74 000 anställda uppmanar seniorer att damma resumén och mejla den till Kalle Anka och hans vänner. Man har tagit fram en lista på de tio populäraste jobben bland 65 plussare. Traditionsenligt så söker sig männen till jobben som förare till tågen som går mellan parkeringen och huvudentrén eller som lokförare på monorail-tågen inom anläggningarna.

Disney ropar efter ansvarsfulla seniorer till första förband-stationerna där man plåstrar om skavsår och delar ut Albyl. Bartender i någon av parkens otaliga barer är populärt, speciellt bland seniorer som gillar att skämta loss med gästerna.

Om du fortfarande inte hittat ditt jobb hos Disney så väntar en lång lista med erbjudanden som receptionister, värdar och värdinnor vid entréerna. Eller kanske känner man för de sju haven. Då söker man jobb på den armada av färjor, vattentaxis eller flodångare som trafikerar vattenvägarna hos Kalle och Mimmi.

Skillnaden med Disney är inte bara att man ropar efter seniorer till sina anläggningar. Man betalar också anständiga löner, med USA-mått mätt. Många seniorer nöjer sig med ett besök hos Disneys fantasifigurer. Disney, EPCOT och Kennedy Space Center lyfts fram av en amerikansk pensionärsorganisation som de perfekta och prisvärda resmålen oss över 65.

Stämmer det verkligen undrade jag. Enda chansen att få svar är att göra en rekognosceringstur och kolla. Sagt och gjort. Efter ett par timmar bakom ratten närmar vi oss nöjesparkernas Mecka,Orlando. Trafiken flyter lugnt och fint, skyltningen är tydlig och vänliga medtrafikanter vinkar in oss om vi ligger i fel fil.

ANNONS

Parkeringen är enorm, här finns plats för de 40 000 som besöker Disney varje dag. Bilder på Disneyfigurer får oss att minnas var vi parkerat, i vårt fall vid Stora Stygga Vargen. Kanske passande för dig, skämtar min fru!

Och nu väntar en lång och strävsam promenad till entrén? Nej, vi är ju i bilens hemland och öppna bussar cirkulerar runt och plockar upp oss så fort vi låst vår bil. Vänlig kassapersonal tipsar om bästa biljetten för en senior och vips är vi inne i Disney World. Vi får en stor karta över parken med tips vilka attraktioner som är mest lämpade för oss lite äldre. Här listas läskighetsgraden på alla åkattraktioner men också matställen och fik.

Visst blir det mycket traskande på varm betong under en dag, men möjligheterna till en paus är nästan oändliga. Vi pustar ut på en soffa i skuggan och lyssnar på Disneymusik ur högtalarna samtidigt som en parad med Disneyfigurer passerar. Reseproffs väljer att komma sent för att slippa den heta Floridasolen och uppleva parkerna kvällstid med ett fyrverkeri som aldrig verkar ta slut.

Också hotellen har bättre priser om man är 55+ och man ska inte skämmas för att fråga om rabatter på matställen och fik. Här är det en självklarhet, vi är i en del av världen där äldre fortfarande visas respekt!

Svaret på frågan då, är temaparkerna något för oss äldre? Svaret måste bli, nja. Här finns mycket att uppleva, men även om rabatterna är generösa så gräver ett besök i Orlando ett djupt hål i plånboken.

ANNONS