News55
Detta är en sponsrad artikel

Lena Andersson på Sverigeturné

Artikelbild
Lena Andersson
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 17 juli 2019Publicerad: 17 juli 2019

”Här spränger man för tåg och bil, man våldtar moder jord. Orden är inte miljöaktivisten Greta Thunbergs utan så sjöng Lena Andersson i Hylands Hörna 1971. Det blev en braksuccé, svensktoppen, folkparksturnéer och Stikkan Anderssons text till låten ”Är det konstigt att man längtar bort nå´n gång?” kan vara lika aktuell idag som den var då.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lena Andersson var bara 15 år då, idag är hon 64 år och släpper för första gången på 30 år en ny singel på svenska. Lena är just nu på besök i Sverige för att hälsa på sin mor i Halmstad och för att ge några sommarkonserter. Hon är sedan 2001 bofast i USA, just nu i Phoenix med sin man Tobe Hubbard som också är hennes partner i musikskapandet.

Att som ung få en sådan intensiv uppmärksamhet och vara med i det tempofyllda nattlivet i storstaden, blev för mycket för Lena. Hon hamnade i en livskris men tog sig ur den genom Gud. För cirka 30 år sedan blev Lena frälst och hon finner numera mycket vägledning i livet i bibeln. Texten i den en nya låten ”den gamla vägen ” handlar om att välja rätt väg i livet, den goda vägen.

1972 var det andra som stod för texterna till hennes låtar. När hon då tillsammans med nya stjärnskottet, lika unge Ted Gärdestad, var på folkparksturné, fick hon låten ”Sol, vind och vatten” av Ted, som hon var den första svenska artist att spela in på skiva. Det var en enkel och avskalad inspelning med hennes klara, rena röst bara ackompanjerad ett piano. Då visste hon inte att låten skulle bli en svensk klassiker.

I höstas gick Lenas far bort efter en tids sjukdom och Lena har stor erfarenhet av äldrevård i Sverige.

— Jag är ju utbildad undersköterska och har jobbat inom äldrevård i många år i Sverige. Jag har kanske en mer realistisk syn på vad vårdpersonal kan åstadkomma. Åldrandet är ofta obehagligt att bevittna och svårt för dom anhöriga. Kan väl tycka att platsen där pappa var de sista året var underbemannad.

— Sedan är det väldigt olika från person till person hur bra vårdpersonalen är. En del bryr sig verkligen, medan andra bara gör det minsta möjliga.

I svåra stunder finner hon sin tröst hos Gud och musiken. När hon får inspiration skriver hon texter som hon och maken Tobe sedan sätter musik till.

Här kan ni höra hennes nya svenska låt, “Den gamla vägen”. 

ANNONS