News55

"Finansmarknaden är dopad"

Artikelbild
Foto: Hasse Holmhgren/SCANPIX
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 06 aug. 2015Publicerad: 06 aug. 2015

Det är en dopad finansmarknad enligt Swedbank som nu skärper sina amorteringskrav på bostadslån

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

–Idag ser de flestas ekonomi sund ut, men den blir inte sund när räntorna går upp, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank. Många har, uppskattningsvis, tjänat dubbelt så mycket på sina bostäder än på sina jobb. Därför gäller att att skaffa sig en bra sömn även i framtiden genom att se över sin ekonomi.

Det finns få grupper som har fått det sämre ekonomiskt de senaste åren. De drabbade är arbetslösa och långtidssjuka. De med garantipension har samma nivå som tidigare. Resten är vinnare, enligt Arturo Arques.
–Samtidigt är räntorna rekordlåga i och med det har folk råd att köpa dyrare bostäder, men det kan bli en katastrof för privatpersoner när räntorna höjs, vilket de kommer att göra.

Bor man då i en bostadsrätt kan man åka på en trippelsmäll. Först de egna bolån, sen föreningens bolån. Har sedan föreningen tvingats att ta nya lån för reparationer och underhåll höjs räntan även där. Det kan bli en dyr affär.
Det är därför Swedbank vill att folk ska amortera. En annan sak som Arques vill är att folk ska tänka på bindningstiden av sina lån.
–Det gör inte privatpersoner eller bostadsrättsföreningar i stor utsträckning, även om det nu förekommer en ökning till att binda sina lån.

Bostäderna har varit en guldgruva de senaste åren, och det märks på bolånen. Det finns låntagare som har bostadslån på upp mot fem gånger sin årsinkomst. Och det är lätt att bäras med i bostadskarusellen.

Om vi till exempel tar en bostadsrätt på 70 kvadratmeter. Med ett riksgenomsnitt har den enligt siffror från Mäklarstatistik.se ökat i värde med 630 000 de senaste tre åren. I centrala Stockholm är siffran 1610 000 kronor, i Göteborg 1120 000 kronor och i centrala Malmö har motsvarande lägenhet stigit i värde med 280 000 kronor.
–Det gäller att amortera när det är så låg ränta, säger Arques, och låna inte till konsumtion. Svenskarna har idag stora, och ibland gigantiska lån.

SE Banken och Demoskop ställde en fråga  till svenska folket. Har du råd med en 50-procentig höjning av dina boendekostnader. 51 procent svarade att de skulle få stora eller mycket stora problem med en sådan höjning.

Regeringen och oppositionen sitter nu i en förhandling om ett amorteringskrav av bolånekunderna. Finansmarknadsminister Per Bolund (mp) hoppas på en uppgörelse till våren.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS