News55

Fyra av tio svenskar tror att begravningsbyråerna luras

Artikelbild
STOCKHOLM 20111106
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 29 okt. 2015Publicerad: 29 okt. 2015

Trots att många svenskar misstror begravningsbyråerna är det nästan inga som jämför priser innan de väljer byrå.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fyra av tio svenskar litar inte på begravningsbyråerna. Många är övertygade om att byråerna tar ut överpriser, ändå är det en mycket liten del av de anhöriga som jämför priser innan de bestämmer vem som ska få förtroendet att ta hand om begravningen.

Och det är inga småpengar det handlar om, en genomsnittlig begravning hos de traditionella begravningsbyråerna går på nära 30 000 kr.

Bara 3 procent har gjort en sökning på nätet innan begravningen, enligt en undersökning som den internetbaserade begravningsbyrån Funera har gjort. Detta ska jämföras med de 79 procent av svenskarna som enligt Internetstiftelsen till vardags använder internet till just prisjämförelser.

Väljer ofta byrå av gammal vana

Istället föredrar en majoritet att välja begravningsbyrå beroende på vilken som råkar ligga närmast, efter rekommendation av vänner eller enligt traditioner inom familjen.

      LÄS MER: “En hjärna bedövad av sorg ifrågasätter inte kostnader”

Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges begravningsbyråers förbund som representerar 400 auktoriserade begravningsbyråer, säger till News55 att det senare kan gå långt tillbaka i tiden.

– Ofta har kunden återvänt till samma begravningsbyrå även om det har gått 25-30 år sedan man senast hade med den att göra.

ANNONS

Hur kan ni som branschorganisation bidra till att underlätta för anhöriga vid jämförelse mellan olika begravningsbyråer?

–Vi har ju som krav att kunden ska få en prisdokumentation med sig redan efter första besöket så att det inte råder några oklarheter kring kostnaderna, säger Ulf Lernéus.

Men vilken koll har ni på de internetbaserade aktörerna?

– Vi ser ju att det har skett en klar förbättring när det gäller informationen på begravningsbyråernas hemsidor, men problemet är att samma tjänster kan benämnas olika från byrå till byrå vilket kan göra det svårt att jämföra priserna.

Är det ett krav ni skulle kunna ställa?

– Det vore ju önskvärt men jag tror att det kan bli svårt att nå ut till alla, säger Ulf Lernéus.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS