News55

Nytt hos News55 - illustrationer av samtiden, för dig som levt lite

Artikelbild
Jennifer Bark
Jennifer Bark
Uppdaterad: 08 feb. 2016Publicerad: 08 feb. 2016

En bild säger mer än tusen ord, sägs det ibland, och nog ligger det väl ibland något i det. Nu ger vi på News55 det bildligt talade lite större utrymme och välkomnar tecknaren Hans-Olof Dahlgren till vår sajt!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med skarpa, ofta underhållande teckningar illustrerar han samtid och ämnen som engagerar oss med livserfarenhet. Vi hoppas att du som läsare ska uppskatta illustrationerna och välkomnar vår tecknare med en intervju.

Hej Hans-Olof. För dem som inte känner dig: vem är du och hur får du dagarna att gå?

– Jag är 71 år och kör egen låda med min illustrationsverksamhet. Har i övrigt ett falurött gammalt trähus från 1909 att ta hand om. Tränar och paddlar kajak när jag inte sitter i ateljén och tecknar. 

 När och varför började du göra teckningar?

– När jag var anställd som instruktör vid Kustjägarskolan (1961-1963) tröttnade jag en dag på att flänga runt och alltid vara svettig. Jag har alltid tecknat och sökte därför till Grundskolan för konstnärlig utbildning. Kom in. Ett år senare sökte jag till Högskolan för konst och design i Göteborg, där jag så småningom blev “legitimerad” grafisk formgivare. 1968 erbjöds jag anställning på Sveriges Television och där höll jag mig kvar i 40 år.

 Vad inspirerar och engagerar dig?

– Att hänga med i samhällsdebatten. Det är en mycket turbulent tid vi lever i, som ibland känns skrämmande oförutsägbar. Därför känns det angeläget att kommentera verkligheten med egna bilder.

Hur ser ditt förhållande till ålder och livserfarenhet ut?

ANNONS

– Nästan alla jag känner i min åldersklass är väldigt aktiva. Jag tror att 40-talisterna kommer att sätta en ny standard när det gäller sättet att åldras. “Farfarsproppen Orvar” blir väl vårt nya öknamn …

 Slutligen – vad kan News55:s besökare förvänta sig av dig och dina alster här framöver?

– Allt som är bort i tok ger mig uppslag att illustrera. Ibland blir det bra, halvbra eller helt värdelöst. 

Precis hur bra, halvbra eller värdelösa Hans-Olofs teckningar är har du som läsare själv möjlighet att bedöma framöver. Vi uppdaterar med nya illustrationer varje vecka, så håll koll och häng med på news55.se!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS