News55

Artur Ringart: Den här julen är den svåraste på länge

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 dec. 2022

”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma.” Viktor Rydbergs klassiska dikt från 1800-talet är äkta svensk jul för mig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag kan de första verserna utantill och som liten hade jag en bok med dikten och med fina illustrationer av tomten, djuren, ladan och den kalla vinternatten. Så skulle en riktig jul se ut och vara. 

Men så var det inte på riktigt för en förortsgrabb från Hässelby. Istället var det julklappar, julgran, adventskalender, luciatåg, julmat, julmust, tefat av plåt i backen och ännu mer julklappar. Och jag tyckte om det. TV vässade sitt utbud med bra filmer till julen och jag njöt framför rutan med massor av julgodis.

Trots det har dikten och bilderna av tomten följt med mig i livet som ett minne av hur julen ska vara.

Julen är den högtid då vi samlas och firar tillsammans med familjen. Nyår firar vi med goda vänner. Det kan vara ganska komplicerat för många att få till logistiken till jul. Nya familjesammansättningar med plastbarn, plastmammor och svärföräldrar att ta hänsyn till kräver en viss planering. Bland mina vänner får en del fira julen med sina barn och barnbarn vartannat år, då även svärdotterns föräldrar ska få fira med barnbarnen. 

Samtidigt vet vi att just julen är den helg där de flesta ensamma mår som sämst.

Enligt Statistiska Centralbyrån bor mer än var tredje person som är 60 år eller äldre ensam. Det bor över 2,6 miljoner människor i Sverige som är minst 60 år gamla. Av dem bor 900 000 personer ensamma.

Den största bidragande orsaken till psykisk ohälsa och depression bland äldre är just ensamhet. Många känner en minskad livskvalitet och det sägs att tvingas leva själv har lika stora skadeverkningar på vår fysiska hälsa som rökning.

 Vi ska ta hand om våra ensamma äldre 

ANNONS

Den här julen är den svåraste på länge. Vi har ett vidrigt, fruktansvärt krig runt hörnet. Många är sjuka med RS-virus, covid -19 eller influensa. Matpriserna skenar och ett paket Bregott kostar drygt 70 kronor och osten är svindyr.

Jag tillhör dem som tror stenhårt på att vaccin skyddar. Har därför laddat ordentligt med fem vaccinationer mot covid-19 och en mot säsongsinfluensan. Julmaten försöker jag att hantera genom att följa de olika livsmedelskedjornas extrapriser. Jag har slagit ut inköp av julmat över flera veckor för att jaga vettiga priser. Det är tuffa tider även för pensionärer.

”Tomten lyssnar och halvt i dröm.

tycker sig höra tidens ström.

undrar varthän den skall fara,

undrar var källan må vara?”

Precis som tomten i dikten undrar jag var tiden tar vägen och var vi är på väg?

Jag hoppas att vi alla får en fin jul tillsammans med familj och vänner. Även om jag har en oroskänsla i magen inför framtiden. God Jul .

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS