News55

Forskare: Därför ska du skippa tvålen i sommar

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 juni 2023

Det kan låta märkligt, men det kan finnas en fördel med att låta bli tvålen när du duschar eller tvättar händerna. Det rapporterar The Guardian.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att tvåldoft lockar till sig myggor. Enligt forskarna kan detta bero på att myggor inte bara livnär sig på blod, utan även på växtnektar och därför lockas de till blomliknande dofter.

– Att vi använder dessa blommiga och fruktiga dofter på våra kroppar innebär att samma objekt doftar som en blomma och människa på samma gång, säger Clément Vinauger, ledare av forskningsprojektet vid Polytechnic Institute and State University, till The Guardian.

Forskarna kunde dock konstatera att tvåleffekten skiljer sig mellan individer och även att tvålsort påverkar hur attraktiv man blir för myggorna.

– Det är anmärkningsvärt att samma individ som är extremt attraktiv för myggor när hen är otvättad kan bli ännu mer attraktiv för myggor med en tvål och sedan bli avvisande eller motbjudande för myggor med en annan tvål, säger Vinauger.

Nu vill forskarna se fler studier för att kunna säkerställa ifall rätt tvålsort faktiskt kan minska risken för myggbett.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS