News55

350 miljoner fåglar på väg lämna Sverige

Artikelbild
Arkivbild/ TT
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 aug. 2022

Nu har flyttfåglarna börjat lämna vårt land. Vissa har redan stuckit. Varför flyger de hundratals mil?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Har du också sett dem? Tranorna som flyger i formation över himlen. Varför flyger de iväg när det fortfarande är varmt här? Roland Johansson/TT reder ut flytten.

350 miljoner fåglar flyttar årligen från Sverige. Cirka 40 procent ger sig av till Afrika söder om Sahara, medan övriga stannar i västra och södra Europa. Bara några stannar kvar här över vintern.

Räknar man med de flyttfåglar som kommer från Finland och Ryssland passerar hela 500 miljoner vårt land.

Varför ger dig sig redan iväg trots att vädret är varmt och skönt? Jo, när häckningen är över är det dags. Då ger de sig iväg. Vissa lämnar så tidigt som i juni, men de allra flesta flyttar härifrån i augusti och fram för allt september. När oktober och november kommer är flyttarna över.

Av omkring 250 arter flyttar 78 till tropiska värmen, 106 arter till södra Europa och endast 66 stannar kvar här hos oss under vintern.

Varför kommer de tillbaka hit när det är varmt och skönt söderut? Det finns flera rimliga skäl. Ett är att det är farligare i tropiska Afrika för det finns fler rovdjur och parasiter. Det finns heller inte lika många häckplatser där som här.

Enligt experter är flyttströmmar och bestånd stabila och har varit så de senaste 30 åren. Klimatförändringarna kan vara orsaken till att vår talrikaste art lövsångaren dock verkar minska i landets södra delar. Den tycker inte om för varmt väder när den häckar. Överlag kan man säga att det varmare vädret gjort att “tropikflyttarna” anländer till oss en vecka tidigare än normalt.

Om fåglar stannar längre på sensommaren när det är varmare kan man inte se. En del ger sig till och med av tidigare medan andra stannar längre och får en kull ungar till.

ANNONS

Oavsett klimat går fågelungarna en oviss framtid till mötes. Ungefär hälften av dem går under och kommer inte tillbaka till Sverige året efter. Farorna är många; de ska överleva som nyfödda i boet, klara alla faror som hotar och därefter flyga hela vägen till Afrika med alla dess faror för att sen flyga tillbaka till vårt land.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS