News55

Cancerfonden: Det finns ingen "Skyll dig själv"- cancer

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 okt. 2017

Varje år drabbas 8 000 kvinnor av bröstcancer och i oktober månad riktar Cancerfonden uppmärksamheten mot bröstcancer med Rosa Bandet-kampanjen. Tanken är både att samla bidrag till cancerforskningen och informera om vad man själv kan göra för att minska risken att drabbas. – I princip alla känner någon som har drabbats av bröstcancer, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år drabbas 8 000 kvinnor av bröstcancer. 80 procent av de som insjuknar har fyllt 50 och drygt 70 procent är 55 år eller äldre, enligt uppgifter från Cancerfonden.

För 15:e året i rad driver Cancerfonden sin Rosa Bandet-kampanj och under oktober månad uppmärksammas sjukdomen extra mycket i samband med internationella Bröstcancermånaden.

– Vi vill uppmärksamma bröstcancer, öka kunskapen om sjukdomen, cancerprevention och vad man själv kan göra för att minska risken att drabbas, säger Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden, till News55.

      LÄS MER: SPF Seniorerna: Äldre kvinnor satta på undantag – igen

Forskningen har gjort stora framsteg

Sedan 1980-talet har forskningen om bröstcancer gjort stora framsteg vilket har lett till att 8 av 10 av de som i dag insjuknar i bröstcancer blir friska. Detta kan jämföras med 1980-talet då 6 av 10 tillfrisknade, berättar Elizabeth Johansson.

– I dag behandlar man bröstcancer på ett mer effektivt sätt. Man har andra metoder för att förhindra återfall och operationsmetoderna är också mycket mer skonsamma än tidigare. Ofta behöver man inte ta bort hela bröstet utan bara en bit och sedan strålbehandla kvarvarande bröst. Man gör inte heller stora ingrepp i armhålan och tar bort lymfkörtlar om det inte är säkert att det behövs. Detta är verkligen ett stort framsteg.

Hittills har Cancerfonden samlat in 674 miljoner kronor inom Rosa Bandet-kampanjen och av dessa har man delat ut 706 miljoner till bröstcancernära forskning. Samtidigt behövs mer finansiering för att forskningen ska kunna göra ytterligare framsteg, menar Elizabeth Johansson.

ANNONS

– Vi från Cancerfondens sida vill till exempel att fler patienter ska erbjudas att delta i patientnära studier, det vill säga kliniska studier, i mycket större utsträckning. Sedan sker det redan mycket inom läkemedelsforskningen där man försöker hitta nya effektiva läkemedel som kan påverka cancercellerna direkt. Samtidigt har vi lång väg att gå innan vi uppnår vårt mål att besegra cancern. Och  cancerforskningen behöver mer finansiering, säger Elizabeth Johansson.

      LÄS MER: Mammografi från 50 gör mest nytta

Så gör du för att minska risken att drabbas

Det vanligaste tecknet på bröstcancer är att man upptäcker en knöl i bröstet eller armhålan. Det kan också finnas en missfärgning och sår. De flesta känner nog till att man regelbundet ska undersöka sina bröst efter tecken på eventuell bröstcancer. Ett sätt att göra det är att gå på mammografi, något som alla kvinnor mellan 40 och 74 kallas till. Det finns även sådan som man själv kan göra för att minska risken att drabbas.

– Man kan inte helt förhindra att man drabbas, det finns ingen ”skyll dig själv-cancer”, men man kan minska riskerna. Det viktigaste är att inte röka. Helst ska man heller inte dricka alkohol, och om man gör ska man vara mycket måttligt. Man bör äta en hälsosam kost och vara fysiskt aktiv minst 30 minuter om dagen. Det kan handla om att man tar en cykeltur eller går en rask promenad, men pulsen ska öka. Det
handlar om livsstilsfrågor, säger Elizabeth Johansson och fortsätter:

– Övervikt och fetma efter klimakteriet ökar också risken att drabbas av bröstcancer. Vi vet att hormonterapi för klimakteriebesvär ökar risken, och även om man kan behöva läkemedel till följd av sina besvär ska man försöka se om man klarar sig utan.

      LÄS MER: Christina Kellberg: En dag förvandlades mammografin till ångest och rädsla

Män kan drabbas av bröstcancer 

ANNONS

Bröstcancer är i dag en välkänd sjukdom och en sjukdom som de flesta som drabbas är öppna med att de har. Det man däremot inte pratar lika mycket om är att bröstcancer också kan drabba män.

– 50 män får bröstcancer varje år. Jämfört med de 8 000 kvinnor som får samma diagnos är det ovanligt att män drabbas men fortfarande förekommande. Skådespelaren Kjell Wilhelmsen är en av de män som har drabbats av bröstcancer och som också är vår ambassadör. Det borde inte vara tabu eftersom män också har bröstceller, men det kan vara det för vissa, säger Elizabeth Johansson

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS