News55

Larm: Företag mörkar skadliga effekter för människor

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 juni 2023

Företag som tillverkar bekämpningsmedel mörkar uppgifter som visar att medlen kan vara skadliga för människor. Det rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fluazinam är ett ämne som används mot svampangrepp i odlingar för lök och potatis i Sverige. Studier visar att ämnet påverkar råttungars hjärnor och könsmognad negativt. Även Abamectin, ett ämne som används mot insektsangrepp i växthusodlingar, har visat samma effekt.

Det är tillverkarnas egna studier som visar de här resultaten och dessa måste rapporteras till den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA. En granskning visar dock att i ungefär en fjärdedel av fallen har bolagen inte lämnat över resultaten.

– Jag tycker det är hårresande. Det leder till att myndigheternas bedömningar blir otillförlitliga och till att hälsoskyddande förbud uteblir, säger Axel Mie, doktor i analytisk kemi vid Stockholms universitet, till SVT Nyheter.

Enligt Mie är preparaten troligtvis skadliga även för människor och han hävdar att mörkningen är ett lagbrott.

– Hjärnans utveckling är väldigt lik hos råttor och människor. Vi måste utgå från att om en substans skadar en råttunges hjärna så skadar den förmodligen oss också. Men vi kan ju inte testa de här substanserna på människor, det vore farligt och oetiskt och skulle bryta mot lagen.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten har informerats om studierna och man har påbörjat en utvärdering av bekämpningsmedlen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS