News55

Många äldre ensamma i sommar

Artikelbild
AVESTA 20131010
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 juli 2016

Att inte lämna sin lägenhet på hela sommaren - så ser verkligheten ut för många äldre. I en ny Youtube-kampanj vill Stockholms Stadsmission upppmärksamma dessa människor.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För många äldre i Stockholm är sommaren en tid av ensamhet, utan någon att umgås eller prata med. Och det är ett växande problem. Nu uppmärksammas dessa av Stockholms Stadsmission i en ny Youtube-kampanj.

I filmerna skildras den enahanda vardagen för en ensam pensionär samtidigt som sommaren pågår där utanför.

      LÄS MER: Ensamhet vanligt på äldreboenden

Vill få fler att skänka pengar

– Med de här filmerna vill vi visa att många äldre är fast i tristess och ensamhet hela sommaren, säger Marika Hjelm Siegwald, Insamlings- & kommunikationschef på Stockholms Stadsmission, i ett pressmeddelande.

Stockholms Stadsmission arbetar för att bryta ensamheten bland äldre, bland annat genom sommarkollo ute på landet och Äldrecenter i Staden där olika aktiviteter erbjuds. Med kampanjen vill Stockholms Stadsmission få fler människor att bli månadsgivare.

      LÄS MER: Alf Svensson: Ingen talar om de äldres utanförskap

Inte pratat med någon på månader

ANNONS

– Det finns äldre som inte har pratat med någon på flera veckor men många mår bättre redan efter några dagar på Äldrekollo. De blir gladare piggare i benen och mer tillfredsställda med sitt liv, säger Madeleine Gyllenhammar som är verksamhetsledare för Äldrecenter och Stenfasta Äldrekollo och har har arbetat med äldre på Stockholms Stadsmission i närmare tjugo år.

Äldrecenter är en verksamhet för äldre som erbjuder en mötesplats för måltider, aktiviteter och gemenskap för ensamma äldre. 2012 hade Äldrecenter 30 besökare per månad. Idag kommer upp till 1400 personer.

– Vi välkomnar alla. Fattig eller rik, ensamheten är lika stor, säger Madeleine Gyllenhammar.

      Club55: Beställ glasögon och få ett extra par gratis hos Favoptic 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS