News55

Carl Ingemar Perstad: Öppnar FBI-räden upp för Trump?

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 aug. 2022

Kan FBI:s morgonräd mot expresident Trumps Floridahem ge honom fribiljett till Vita huset?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det tror bedömare i USA samtidigt som leden kring expresidenten sluts och hans supportrar fördömer FBI:s husrannsakan och kallar den en politisk häxprocess. Dödshoten mot FBI-agenter blev så många att justitieministern Merrick Garland gick ut i media och själv tog på sig ansvaret för husrannsakan. 

Vad det handlar om är sammanlagt över 40 lådor med material som Trump tog med från Vita huset till den privata bostaden i Florida.  Lådorna skulle ha överlämnats till det amerikanska riksarkivet vid Trumps avgång. På inventarielistan som gjordes offentlig efter beslaget nämns fotoalbum, handskrivna meddelanden och information om Frankrikes president. Enligt de första rapporterna har en betydande del av innehållet den absolut högsta säkerhetsklassningen och kan utgöra risk för landets säkerhet om det kommer i orätta händer.

Hemligstämplade dokument rörande kärnvapen finns på listan över vad FBI letade efter i Trumps bostad Mar-a-Lago, uppger Washington Post. 

Husrannsakan mot Trumps privata residens är exceptionell och det har aldrig tidigare förekommit att FBI slagit till mot en expresidentens bostad. Justitieministern har uttalat hur viktigt det är att tillslaget mot Trump utreds skyndsamt. Anledningen är att risken för politiska våldsdåd ökat de senaste dygnen. Flera FBI-kontor liksom enskilda polismän ska ha utsatts för vapenhot i en större omfattning än vanligt.

Samma morgon som tillslaget mot Mar-a-Lago skulle Trump förhöras i domstol i New York om misstänkt fiffel från sin tid som fastighetsmogul. Men Trump avböjde att svara och hänvisade till grundlagens femte paragraf som ger en person rätt att vägra svara på frågor om svaren kan bli komprometterande.

Trumps stöd bland republikanerna sjönk efter förhören i 6 januari-kommittén. Expresidenten som har fingertoppskänsla när det gäller att styra massorna antydde vid ett massmöte att han överväger att ställa upp som presidentkandidat. Och det räckte för att sluta leden bland de trogna republikanerna. 

Efter husrannsakan är tonläget högre än på länge i amerikansk politik och bland de mest extrema TV-kanalerna anklagas FBI för att ha planterat bevisen i Trumps bostad för att misskreditera honom.

Framträdande republikanska senatorer som Ted Cruz och förre vicepresidenten Mike Pence var under första dygnen starkt kritiska till husrannsakan men allt eftersom mer känsligt material kommer fram från räden blir kritiken mer försiktig. 

ANNONS

Straffet för att olovligen gömma officiella dokument från National Archives är böter eller fängelse i upp till tre år samt uteslutning från framtida ämbeten. Om det går så långt att Trump fälls finns den verkliga vinnaren i samma stat, nämligen Trumps främste utmanare till presidentposten, Ron DeSantis som är Floridas guvernör idag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS