News55

Så tog vi Sven Wollter till våra hjärtan

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 11 nov. 2020Publicerad: 11 nov. 2020

Sven Wollter är död. Så sorgligt. Så tomt det blir på den svenska scenen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han blev ännu en siffra i covid-statistiken, den vi så gärna skulle vilja slippa. Men Sven Wollter kommer vi att minnas med glädje. Alla fantastiska roller han gjort! Ta bara två, en tidig och en sen: Rasken i tv-serien efter Vilhelm Mobergs roman, en serie som hade premiär 1976 och blev hans stora folkliga genombrott. 2001 var han Martin i “En sång för Martin”, om den framgångsrike mannen som går in i demensdimman. Ingen gick oberörd ut ur biosalongen efter den. Det blev dessutom den sista filmen som hans mångåriga partner Viveka Seldahl medverkade i. 

Vi såg honom också i Beck-filmer. I rader av roller på scenen både i Stockholm, Göteborg och Luleå. Han var öppen för alla sorters teater, politisk, Shakespeare och buskis, gjorde exempelvis rollen som pappa till den tokiga Sally i en humorserie i tv tillsammans med Maria Lundqvist. I långfilmsversionen av “Solsidan” var han en nedtonad far/farfar/svärfar som var lätt att tycka om.

Men på hans meritlista dessutom fantastiska bokinläsningar (Lady Chatterleys älskare fick extra sensualitet tack vare Wollter), superengagerade debattinlägg från vänsterkanten, spännande intervjusvar som i Ekots söndagsintervju för något år sedan. Att han dessutom röstades fram som Sveriges sexigaste karl i mitten av 80-talet ska vi väl inte heller glömma bort … det var inte oförtjänt, fast han lär själv ha blivit måttligt glad över utmärkelsen.

Sven Wollter var en stor stjärna. Hans röst kändes igen direkt, hans lätta Göteborgs-accent blev ofta ett plus. Han hade humor i blicken och en räv bakom örat. Han blev 86 innan coronaviruset kom ikapp honom och släckte stjärnan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS