News55

FHM: Då behöver du ta vårdos med vaccin

vaccin
Fler äldre bör ta vaccin mot covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Folkhälsomyndigheten (FHM) rekommenderar att alla över 80 år, samt personer över 65 år med dagliga omsorgsinsatser, tar en påfyllnadsdos med covid-19-vaccin under våren. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hittills har ungefär var tredje person över 80 år tagit vårens påfyllnadsdos. Det är för få, menar FHM. Fler behöver vaccinera sig för att öka skyddet.  

–  Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén i ett pressmeddelande.

Vaccin två gånger per år

De rekommenderade grupperna bör vaccineras två gånger om året för att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död.

– Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig. Vissa riskgrupper behöver vaccination två gånger per år för att ha ett starkt skydd året runt. För dem är det viktigt att vaccinera sig i vår, så att skyddet förblir högt och jämnt fram tills det är dags för höstdosen, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för FHM.

Vaccinavgift

Hittills har vaccinationer mot covid-19 varit gratis för alla, men enligt nya rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner (SKR) bör regionerna ta ut en avgift för personer som inte tillhör direkta riskgrupper.

Regioner kan ta ut avgift för vaccin mot covid-19
Bara riskgrupper bör få gratis covidvaccin, enligt nya rekommendationer från SKR. Foto: Samuel Steén / TT 
ANNONS

Detta upprör fyra forskare, som påpekar att dödstalen i covid-19 har varit anmärkningsvärt höga i Sverige. Många av dessa dödsfall hade dessutom kunnat undvikas, skriver de i en debattartikel i Expressen.

Forskarna riktar kritik mot senfärdighet kring vaccinering av de äldsta och uteblivna rekommendationer för dem under 65 år.

”Att Sveriges kommuner och regioner nu till råga på allt vill införa en vaccinavgift för alla utanför definierade riskgrupper kommer att minska vaccintäckningen ytterligare”, skriver Fredrik Elgh, senior professor i virologi, Nele Brusselaers, docent i klinisk epidemiologi, Staffan Björck, docent i njurmedicin och Thomas Hedner, professor i klinisk farmakologi.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer – våren 2024

  • Personer som är 80 år och äldre rekommenderas en dos under våren 2024.

  • Personer som är 65-79 år och har dagliga omsorgsinsatser från till exempel hemtjänst, SÄBO/korttidsboende eller motsvarande rekommenderas en dos under våren 2024.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mer: Här är nya vaccinet som 75-plussare bör ta

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS