News55

Forskare: Detta kan öka risken för Alzheimer

Alzheimer
Även om det inte finns något botemedel går det att påverka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Det finns flera faktorer som ökar risken att drabbas av Alzheimer. Vissa är genetiska och går inte att kontrollera, medan andra går att påverka genom sin livsstil.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen och drabbar cirka 20 000–25 000 svenskar varje år, skriver Hjärnfonden

Både genetik och miljö påverkar risken för att utveckla sjukdomen, ålder är dock den vanligaste och viktigaste riskfaktorn.

Även om det ännu inte finns något botemedel mot Alzheimer så går det att påverka risken att drabbas genom att göra förändringar i sin livsstil. Två miljöfaktorer som kan vara särskilt viktiga att se upp med är alkohol och stress, och dessa två i kombination kan ha särskilt negativa effekter.

– När en individ utsätts för både hög stress och dricker alkohol, så har kombinationen av de två en större inverkan på den personens risk för Alzheimers sjukdom och kognitiv försämring. Och det kommer egentligen att bero på hur mycket, och hur länge, som en individ upplever stress och alkohol, antingen tillsammans eller separat. Vissa människor konsumerar till exempel alkohol för att hantera stress, och det kan leda till ytterligare negativa hälsoeffekter, berättar Nikki Crowley, chef för Penn State Neuroscience Institute på University Park i USA, för Newsweek.

Hennes experiment på djurmodeller indikerar att även måttlig alkoholkonsumtion i medelåldern kan leda till långvariga förändringar i hjärnan. Alkohol kan särskilt påverka signalsubstansen glutamat, som är en viktig komponent för att forma lärande och minne.

Minska risken för Alzheimer

För att minska risken att drabbas av Alzheimers sjukdom rekommenderar Crowley att man ser över sin kost, sina alkohol- och tobaksvanor, hur mycket man rör på sig, sover och stressar.

Rökning är en stor riskfaktor för att drabbas av Alzheimer
Rökning är en stor riskfaktor för att drabbas av Alzheimer. Foto: Unsplash
ANNONS

Tidigare forskning har visat att personer med fetma, eller obesitas, som är den medicinska termen, riskerar att drabbas tidigare av Alzheimers sjukdom. Man tror också att gå ner i vikt förbättrar utsikterna.

– Vi vet att det finns en massa riskfaktorer för Alzheimers, som att man inte ska ha för höga blodfetter, högt blodtryck eller diabetes, säger Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktcentrum.

ANNONS

– Det är också riskfaktorer som är kopplade till obesitas, säger hon till Aftonbladet.

Riskfaktorer du kan påverka:

  • Högt blodtryck.
  • Högt kolesterolvärde.
  • Fetma och diabetes.
  • Psykosociala faktorer som låg utbildning, depression, stress och ensamhet.
  • Rökning. Studier visar att äldre rökare har nästa 80 procents högre risk att drabbas av Alzheimer än personer som aldrig rökt.
  • Slag mot huvudet. 

    Källa: Hjärnfonden

Läs mer: Så hoppas forskare kunna bromsa Alzheimers sjukdom

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS