I dag har nästan var nionde människa i världen diabetes och nästan hälften av dem vet inte om det, det visar en ny studie.


Mest läst i kategorin
Över 90 procent av alla som har diabetes har typ 2, vilket beror på demografiska, miljömässiga och genetiska faktorer, det skriver International Diabetes Federation.
Enligt IDF:s prognoser kommer 12,5 procent, eller 1 av 8 vuxna ha diabetes år 2050, vilket är en ökning med 46 procent.
IDF:s senaste rapport Diabetes Atlas (2025) rapporterar att 11,1 procent, av vuxna mellan 20 och 79 år, lever med sjukdomen, och att fler än 4 av 10 inte är medvetna om det.
Enligt IDF är de viktigaste bidragande orsakerna till ökningen av typ 2-diabetes: urbanisering, åldrande befolkning, minskad fysisk aktivitet och en ökning av övervikt och fetma.
Typ 2-diabetes allra vanligast
En ny internationell studie visar att nästan hälften av de som drabbas av diabetes inte vet om det. Det rapporterar CNN.
I studien tittade forskarna på data från 204 länder och territorier, som samlats in mellan år 2000 och år 2023.
Både diagnosticerade och odiagnosticerade fall undersöktes och den allra vanligaste formen av sjukdomen var typ 2.
Unga är mest ovetande
“Vi fann att 56 procent av personer med diabetes är medvetna om att de har tillståndet”, säger studiens huvudförfattare Lauryn Stafford till CNN.
Fler har diagnosticerats i höginkomstländer än i låginkomstländer men i alla länder är det oftare yngre människor som inte vet om sin sjukdom. I studien visste endast 20 procent av dem som är under 35 år år att de hade sjukdomen.
Lauryn Stafford menar att det här beror på att unga människor inte uppmuntras att gå på regelbundna hälsoundersökningar på samma sätt som äldre, varför typ 2-diabetes inte alltid upptäcks i tid.
”Man kan överleva med förhöjda glukosnivåer i många, många år. Människor diagnostiseras först när de får komplikationer”, säger hon till CNN.
Komplikationer av förhöjda glykosnivåer är vanligare hos äldre vuxna.
Tidig upptäckt och behandling
De hälsoeffekter sjukdomen ger beror på hur länge någon har levt med den utan att den upptäckts.
”Att diagnostisera diabetes tidigt är viktigt eftersom det möjliggör snabb behandling för att förebygga eller fördröja långsiktiga komplikationer som hjärtsjukdomar, njursvikt, nervskador och synförlust”, säger Rita Kalyani till CNN.
Hon är vetenskaplig och medicinsk chef vid American Diabetes Association och professor i medicin vid avdelningen för endokrinologi, diabetes och metabolism vid Johns Hopkins University.
Hon har inte varit involverad i studien men förklarar att symtom på diabetes inkluderar ökad törst, frekvent urinering, dimsyn, trötthet och oväntad viktminskning.
“Men i de tidiga stadierna är de flesta med diabetes asymptomatiska, vilket belyser vikten av screening och diagnos”, säger hon till CNN.

Förebygga typ 2-diabetes
Typ 1-diabetes kan inte förebyggas, men genom att vidta förebyggande åtgärder går det att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes, det skriver IDF.
Livsstilsförändringar och att nå en hälsosam kroppsvikt kan bidra till att förhindra utveckling av typ 2-diabetes.
Enligt IDF innebär förebyggande av typ 2-diabetes: “en hälsosam livsstil: en balanserad kost, regelbunden motion och att undvika sockerhaltiga och processade livsmedel. Att upprätthålla en hälsosam vikt är avgörande eftersom fetma ökar risken”.
Enligt IDF kan även en liten viktminskning avsevärt minska risken för typ 2-diabetes.
IDF:s rekommendationer för hälsosam kost:
- Välj vatten, kaffe eller te istället för fruktjuice, läsk eller andra sockerhaltiga drycker.
- Ät minst tre portioner grönsaker varje dag, inklusive gröna bladgrönsaker.
- Ät upp till tre portioner färsk frukt varje dag.
- Välj nötter, en bit färsk frukt eller osötad yoghurt som mellanmål.
- Begränsa alkoholintaget till maximalt två standardglas per dag.
- Välj magra bitar av vitt kött, fågel eller fisk och skaldjur istället för rött eller processat kött.
- Välj jordnötssmör istället för choklad eller sylt.
- Välj bröd, ris eller pasta av fullkorn i stället för vitt bröd, ris eller pasta.
- Välj omättade fetter, som olivolja, rapsolja, majsolja eller solrosolja, i stället för mättade fetter, som smör, animaliskt fett, kokosolja eller palmolja.
Källa: IDF
Läs mer på News55: Så kan du minska risken för typ 2-diabetes
ANNONS

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.






