News55

Forskare: Missa inte dessa symptom hos hundar 

hundar
Forskare varnar för att många hundägare missuppfattar allvarliga symptom som tecken på åldrande. Foto: Henrik Montgomery / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Äldre hundar får ofta inte rätt vård då ägare felaktigt tolkar allvarliga symtom som vanligt åldrande. Forskare uppmanar nu till ökad medvetenhet för att förbättra vården för äldre hundar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många hundägare misstar allvarliga symptom för vanligt åldrande, visar en ny studie som Newsweek har tagit del av. När ägarna inte ser det som ett behandlingsbart hälsotillstånd får hunden inte vård i tid. 

Enligt studien anser veterinärer att det är viktigt att hundägare söker hjälp för de 15 vanligaste tecken på hälsofel hos hundar. Några av dessa symptom är svårigheter att gå i trappor eller hoppa, matsmältningsproblem, förlust av hörsel och syn, neurologiska problem och hudproblem. 

“Ägare såg dessa regelbundna tecken hos äldre hundar som normalt åldrande, och nämner dem därför inte för sin veterinär,” skriver forskarna i rapporten. 

Många tror att de inte behöver ta hunden till veterinär så länge de inte är sjuka. 

“Vissa ägare trodde att en äldre hund bara skulle besöka veterinären om de blev sjuka, och 16 procent av ägare till hundar i alla åldrar hade inte haft någon kontakt med sin veterinärpraktik under föregående år”, skriver forskarna.

De fortsätter:

“Endast 10 procent av hundarna som ansågs “gamla” av sina ägare hade deltagit i en hälsovårdsklinik eller undersökning, trots att 14 procent av de tillfrågade veterinärerna erbjuder dem.”

Mer kunskap behövs om seniora hundar

ANNONS
hundar
Äldre hundar får ofta inte den vård de behöver. Foto: Janerik Henriksson / TT

Enligt studien börjar många ägare se hundar som seniora vid sex års ålder. Svenska kennelklubben menar att åldersspannet ligger mellan sju till elva år, beroende på hundens storlek.

För att seniora hundar ska få rätt vård behöver medvetenheten hos ägarna öka.

“De åsiktsskillnader som lyfts fram av vår undersökning tyder på att det krävs nya utbildningsinitiativ och effektivare kommunikation.”

Yngre hundar får bättre vård än äldre, samtidigt som de äldre generellt är i större behov av det.

“Sammanfattningsvis fann vi att äldre hundar var mer benägna att drabbas av hälsoproblem som kräver mediciner än yngre hundar, men de var mindre benägna att få förebyggande vård eller att bli inskrivna på en vårdplan eller vara försäkrade, vilket framhävde behovet av nya insatser riktade mot åldrande hundar,” skriver forskarna i rapporten.

Läs mer

ANNONS
ANNONS