En ny undersökning visar att köttbullarna gått om julskinkan som Sveriges mest serverade julrätt, och generationsskillnaderna är påtagliga.
Nu petas julskinkan ned när köttbullen tar tronen på julbordet


Mest läst i kategorin
Köttbullarna går om julskinkan som svenskarnas viktigaste rätt på julafton. Det visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Presentbolaget, där 77 procent av de tillfrågade uppger att de äter köttbullar – mot 75 procent för julskinkan.
Traditionsexperten Mattias Axelsson säger att utvecklingen inte förvånar.
MISSA INTE: Bilen som svenskarna överger – är det slutet för den älskade favoriten? News55
Särskilt bland yngre
“Att köttbullarna seglat upp som den nya favoriten är förvisso så överraskande, det har skapats ett nästan mytiskt skimmer över just julköttbullarna”, uppger han i ett pressmeddelande. Han menar att just denna rätt har fått en särskild plats eftersom recepten ofta förs vidare mellan generationer.
Även andra klassiska julrätter tappar i popularitet, särskilt bland yngre.

I åldersgruppen 18–34 år uppger endast 58 procent att de har julskinka på bordet, att jämföra med 86 procent bland personer över 60 år. För inlagd sill är skillnaden ännu större: 24 procent bland yngre och 70 procent i den äldre gruppen.
När det gäller Janssons frestelse svarar 33 procent av de yngre att de äter den, mot 71 procent i gruppen 60+.
Vegetariska alternativ
Axelsson påpekar att julbordet ständigt förändras.
“Det händer med viss regelbundenhet att nya rätter söker sig in på julbordet. Laxen kom på 1990-talet, prinskorven på 80-talet och Janssons frestelse blev en julrätt på 1960-talet”, säger han.
Han tror att framtidens julbord i större utsträckning kommer att innehålla vegetariska alternativ, något som redan intresserar nästan hälften av de yngre.
Regionala skillnader märks också. Skåne och Halland serverar betydligt mer brun- och grönkål än övriga landet, medan stockholmarna i högre grad väljer bort det mest traditionella.

MISSA INTE. Betalade 199 kronor för en öl på Arlanda: “Borde skämmas”. News55
“Ingen julafton utan köttbullar”
Att köttbullarna behåller sin ställning märks även i landets kök.
Ett av de de mest populära recepten på nätet kommer från Landleys Kök, där Madeleine Landley beskriver rätten som självklar på julbordet:
”Det blir ingen julafton utan köttbullar på julbordet”, skriver hon i anslutning till sitt klassiska recept. Hon betonar särskilt att köttbullarna bör vara små, rullade med blöta händer eller plasthandskar och stekta i omgångar för att behålla sin saftighet.
I sitt recept föreslår hon bland annat att man använder blandfärs, skånsk senap, grädde, vitlökspulver och oregano.
LÄS ÄVEN:
Svenskar flyr Solkusten – Cypern tar över. News55
Nu växer rädslan – fler kan tvångspensioneras i 50-årsåldern. News55
Maten som skyddar hjärnan – det här ska du äta. News55

Journalist, kommunikatör och fotograf som gillar bra historier, intressanta vinklar och gamla kameror. Har jobbat med kommunikation sedan 90-talet och blir fortfarande nyfiken varje gång något skaver. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se

Journalist, kommunikatör och fotograf som gillar bra historier, intressanta vinklar och gamla kameror. Har jobbat med kommunikation sedan 90-talet och blir fortfarande nyfiken varje gång något skaver. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se









