News55

Ny bluffvåg - de ber dig betala semesterboendet i förskott

Artikelbild
Oslo 20120125.
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 24 nov. 2015Publicerad: 24 nov. 2015

Inför julsemestern har många bokat sina hotell via internet. En våg av fejkade mejl ber nu kunder att återigen knappa in sina kreditkortsuppgifter för att bokningen ska fortsätta gälla. – Ingen aning om hur många som drabbats, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mejlet, som ser ut att komma från hotellet som bokades på nätet, innehåller korrekta bokningsdetaljer och personuppgifter. Det står att kunden måste betala hotellet i förskott för att få behålla sin bokning och med i emailet finns ett telefonnummer man kan ringa om man har några frågor.

– Ring inte det numret, säger Jan Olsson, till News55.

      LÄS MER: Så känner du igen en bluffaktura

Han gick ut med en varning via polisens Facebooksida för att uppmärksamma personer på de så kallade phishingmail som cirkulerar. Bluffmakarnas taktik verkar ha varit att via hotellen fått tag i detaljer till de kunder som bokat boende.

Betalade in 12 600 kronor

Någonting liknande hände förra året, men då fick bedragarna tag i kunders epost via ett dataintrång hos Booking.com. Den gången slutade det med 10 000 phishingmail och flera personer som betalade in pengar till bedragarna.

– I fjol så ersattes de som hade lurats. Den här gången är det inget dataintrång via Booking.com men det är samma taktik bedragarna använder. Jag vet inte hur många som drabbats än, säger Jan Olsson

      LÄS MER: Ny storsatsning ska få färre äldre att bli lurade

ANNONS

Nyligen betalade en kvinna in ungefär 12 600 kronor till bedragarnas konto och Jan Olsson tror att det kommer droppa in fler anmälningar. Om man får ett email som ber om betalning ska man alltid kolla med hotellet innan man skickar in några uppgifter.

– Ju fler som tar del av den här varningen desto bättre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS