News55

Här kan äldre tvingas bort från sina hem

Artikelbild
Arkivbild/TT
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 nov. 2023

Ett fastighetsbolag är i blåsväder efter att man sagt att man ska chockhöja hyrorna för sina hyresgäster. Flera av de boende är äldre och pensionärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under åren 2021 och 2022 renoverade fastighetsbolaget Heba en fastighet på Gösta Ekmans väg i södra Stockholm. Efter renoveringen är det många som riskerar att inte kunna bo kvar, rapporterar TV4.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Anledningen är att Heba, efter den omfattande renoveringen, kräver de boende på ökade hyreskostnader och en väldigt hög retroaktiv hyra. Bland de drabbade hyresgästerna finns en hel del äldre. 

– Många som bor här är äldre pensionärer med ganska så modesta pensioner. De kommer inte kunna bo kvar om hyrorna höjs så mycket som Heba vill, säger en anonym hyresgäst till Hem & Hyra.  

I vissa av lägenheterna är det uttalat att man kan råka ut för en 100 procent ökning på sin hyra.  

– Dessutom vill bolaget att den nya hyran ska gälla retroaktivt från våren 2022. Det skulle innebära att jag behöver betala ytterligare cirka 90 000 kronor. Det har jag inte råd med, säger den anonyma hyresgästen.

Bristande renovering 

Hyresgästerna är inte enbart besvikna över den höjda hyran. När de boende kunde flytta hem igen efter renoveringen visade det sig att renoveringen varit bristande. 

ANNONS

– När vi flyttade tillbaka visade det sig att renoveringen inte blivit så bra som utlovats. Den var direkt dåligt och slarvigt utförd. 

Även fastighetsbolaget själva erkände att arbetet blivit bristande och man bad om ursäkt till de boende i ett brev. De har även åtagit sig att åtgärda problemen med renoveringen. 

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Efter misslyckade förhandlingar mellan Heba och Hyresgästföreningen har en ansökan gjorts till Hyresnämnden. Det är de som kommer att besluta vad som anses vara en rimlig hyra för de boende.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS