News55

Rekordmånga äldre sjuka nekas äldreboende

Artikelbild
VÄSTERÅS 20150923
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 11 dec. 2015Publicerad: 11 dec. 2015

Allt fler sjuka äldre i Stockholm blir nobbade att få flytta till ett äldreboende. Var sjätte person fick nej 2014 enligt Veteranen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är statistik från stadens äldreförvaltning som visar att antalet personer som nekas äldreboende blir allt fler. Förra året nekades 581 personer av 3 492 äldre att flytta till ett vård- och omsorgsboende.

För att försöka förbättra situationen satsar nu den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus 52 miljoner.

– Vi har skärpt riktlinjerna i stadsdelarna för att man ska ta större hänsyn till ensamhet och oro. Vi tittar också på hur vi ska kunna få en ny boendeform som inte kräver biståndsbeslut, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) till SVT.

Något som oppositionen anser är otillräckligt.

LÄS MER: 102-åring nekades plats på äldreboende – nu har hon fått rätt 

Kristdemokraterna och Liberalerna: Ge alla över 85 rätt till boende

Enligt Veteranen kräver Kristdemokraterna liksom Liberalerna att alla över 85 år som anser sig ha behov av en plats i särskilt boende ska erbjudas det.

– Tyvärr ser vi fortfarande hur mycket gamla personer, över 90 år fyllda, förvägras plats på vård- och omsorgsboenden och tvingas processa i domstol för att få rätt – samtidigt som det finns lägenheter lediga, säger Ann-Katrin Åslund (L), ledamot i äldrenämnden, till Veteranen.

ANNONS

I sitt budgetförslag för 2016 satsar Moderaterna tio miljoner mer än majoriteten på en bättre biståndsbedömning.

– Det är en oroväckande utveckling att inte äldre får rätt bedömning. Prioriteringen borde vara reformer som syftar till att äldre får vård efter behov, säger Dennis Wedin, Moderaternas gruppledare i äldrenämnden.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS