News55

Så skyddar du dig från att bli hackad på hemmaplan

Så skyddar du dig från att bli hackad på hemmaplan
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 mars 2024

Bedragare blir allt mer sluga och polisen uppmanar allmänheten att skydda sig. Här är olika knep från en expert om hur du gör det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Cyberattacker är något som vi sett hända en rad gånger den senaste tiden. Bland annat blev Sophiahemmet, flera kommuner och riksdagen attackerade under vintern.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

I början av 2024 gick den svenska polisen ut med en uppmaning till allmänheten att anmäla om man utsätts för en cyberattack. Innan detta, redan i höstas, gick den finska Säkerhetspolisen ut med en varning om att hushållens hemmaroutrar kan bli utsatta för cyberattacker.

Evelina Galli är teknikexpert och hon säger till TV4 att det är viktigt att skydda sig för att slippa bli utsatt.

– Varje uppkopplad pryl är ju en potentiell hackermöjlighet, säger hon.

Så skyddar du dig

Ett sätt att öka säkerheten är att byta namnet och lösenordet på sin router till ett namn som inte är kopplat till där du bor. Ett annat tips är att se om din router har senaste uppdateringen med WPA3-kryptering eller WPA2-kryptering. Ytterligare saker man kan göra är att stänga av VPS, fjärrstyrning och UPNP på sin router men även dölja nätverket så vem som helst inte kan ansluta.

Evelina Galli tipsar även allmänheten om att inte klicka på konstiga länkar eller ansluta till nätverk när man är ute på stan.

ANNONS

– Det här är ett klassiskt sätt att komma åt datorer. Att skapa ett öppet nätverk på en offentlig plats som kanske heter någonting som låter offentligt. Men egentligen är det någon som inte är så välvillig bakom det nätverket.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

LÄS MER: Så lurade anställd på bank äldre på miljoner

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS