News55

Så undviker du att bli lurad av nya Apple-bluffen

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2016

En ny våg av bluff-sms har skickats ut som påstår att mottagarens Apple-id håller på att gå ut. Mottagaren ombeds klicka på en länk för att verifiera sitt användarnamn och lösenord men i själva verket är det bedragare som ligger bakom sms-utskicken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bluffar i form av sms är ingenting nytt. Redan 2012 började det cirkulera fejkade sms där det stod att mottagaren hade vunnit produkter från Apple.

“Grattis. Ditt nummer har gjort dig till en Apple-vinnare!”

Men själva verket var det ett spionprogram som installerades i telefonen med skadlig programvara.

      LÄS MER: Polisen varnar för en ny våg av investeringsbluffare

Apple-id kan inte gå ut

På senare tid har en våg av sms skickats ut som påstår att mottagarens Apple-id är på väg att upphöra, rapporterar Macworld.

Men ett riktigt Apple-id kan inte “gå ut”. Dock används knepet av bedragare som försöker komma åt användaruppgifter. Mottagaren ombeds att klicka på en länk som leder till en webbplats som ser ut att tillhöra Apple.

      LÄS MER: Här länsas 89-åringens konto av bedragaren

ANNONS

Tidigare har dessa webbplatser inte sett så trovärdiga ut, men bedragarna har på senare tid lagt mer energi på att det verkligen ska se ut som att Apple ligger bakom sms-utskicket.

      LÄS MER: Så skyddar du dig mot bedragare

Ändra lösenorden

Att klicka på länken behöver inte betyda att skadlig kod tagit sig in i datorn direkt, dock är det en möjlighet. Oftast kräver programmen att användarnamn och lösenord matas in.

Om man trots allt klickat på länken och skrivit in sina användaruppgifter är det viktigt att så fort som möjligt ändra sina lösenord och om möjligt, ta med mobilen eller datorn till en Applebutik, skriver Macworld.

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS