Gastronomen Edward Blom älskar julhögtiden och håller hårt i traditionerna, och blir upprörd när han ser julbord med moderna rätter från andra kulturer.
Edward Blom förklarar: Hatet mot moderna julbord


Mest läst i kategorin
De senaste åren har det rapporterats om att den griljerade julskinkans minskade status på julbordet och att traditionen är hotad, skriver Allas.
Edward Blom tycker att det är ett problem att svenska folket inte kan bevara högtidens historia, men han vill poängtera att julskinkan faktiskt är en relativt ung tradition på det svenska julbordet.
Innan julskinkan blev en tradition uppskattar Edward Blom att endast 60 procent av Sverige hade gris som huvudföda på julbordet och att det då inte rörde sig om julskinka alls.
Skinkan åt man inte till jul i gamla Bondsverige eftersom den var det enda på grisen som man kunde lagra. Men man åt allt annat på grisen, däremot som grisfötter, grisknorr, grishuvud, fläsklägg och fläskstek.
MISSA INTE: Topp 5 resmål för 2026 – undvik massturismen
Julskinkan praktfull mittpunkt på julbordet
Sedan 1800-talet har vi ändå haft traditionen med en stor skinka i mitten av julbordet. Det är det vi ser på Carl Larssons berömda julmålning.
Edward Blom menar på att julskinkan är en praktfull pjäs i mitten av bordet och att det är svårt att få exempelvis revbensbjäll eller Janssons frestelse att bli samma mittpunkt i en uppdukning.
Skinkan går utmärkt att frysa in och man kan ha det på pizza, en pyttipanna, en ost och skinkpaj eller i en pastasås, säger han.
Om man tröttnar på julmat kan man ha skinksmörgås på kvällen eller en tunn skiva till frukost.
MISSA INTE: Professorn: Tio saker du kan plocka ut ur kylen inför julen
Edward Blom kritisk till moderna rätter på julbordet
Om man inte är religiös så är julen en högtid som är väldigt centrerad kring maten. Edward Blom menar att maten är en traditionsbringare som för oss i kontakt med våra förfäder och som bör ätas som en minnesmåltid.
“Det viktigaste är inte om det är gott. Det viktigaste är att man äter alla de här historiska rätterna tycker jag. Det är en fantastisk upplevelse”, säger han till Allas.
Därmed ställer han sig kritisk till att julbordets maträtter får en modern twist eller att det skulle tillkomma exotiska julrätter från andra kulturer.
“Jag tycker att det är jättetråkigt och helt fel! Då kan man väl låta bli de moderna och icke-svenska rätterna. Det svenska julbordet har flera tusenåriga rötter och det tycker jag inte man ska förstöra”, säger Edward Blom.
Läs mer om ekonomi:
SEB höjer riktkurs för Swedbank och Nordea
Mer pengar i plånboken för svenskarna under 2026
Dessa 45 kommuner sänker skatten nästa år

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.









