News55

Buffé-juristen reder ut: Hur mycket får man egentligen äta på buffé?

Buffé
Juristen reder ut vad som gäller vid buffén. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 18 dec. 2025Publicerad: 25 dec. 2025

Vem bestämmer var gränsen går vid en buffé? Efter höstens uppmärksammade ”pannbiffgate” har juristen Nicolaus Johansson tagit sig an frågan och till och med skapat en egen, humoristisk buffélag för att reda ut vad som är rimligt beteende vid buffébordet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad som egentligen gäller när du är på buffé, den frågan har väckt oväntat starka känslor under hösten, efter att en gäst i Katrineholm blivit uppringd av restaurangen sedan han tagit fyra pannbiffar från en lunchbuffé. Något Katrineholms-Kuriren rapporterade om. Händelsen väckte debatt i hela landet, och en av dem som reagerade mest var juristen Nicolaus Johansson.

Nicolaus Johansson, som arbetat som jurist sedan tidigt 2000-tal, valde att med glimten i ögat ta den uppblossade bufféfrågan på största allvar. Med hjälp av juridisk logik, ett AI-verktyg och en portion humor stiftade han ”Buffélagen (2025:1)”, som han publicerade på sin blogg. Den 24 oktober utsågs dessutom till ”buffédagen”, dagen då den nya lagen enligt honom trädde i kraft.

Buffélagen

Lagen innehåller flera lekfullt formulerade bestämmelser: gäster ska äta upp den mat de tar, överblivna rester bör undvikas och ingen får smyga omkring i bufféområdet för att nalla från andra gästers tallrikar. Syftet, förklarar Johansson, är att skapa tydlighet kring vad som är rimligt beteende vid en buffé, vilket faktiskt inte är självklart för alla.

DN möter honom på Hermans i Stockholm, en vegetarisk bufférestaurang som funnits i över tre decennier. Restaurangchefen Malin Örthagen berättar att de sällan stöter på problem. Gästerna får äta hur mycket de vill, så länge de inte tar med sig mat hem eller slänger onödigt mycket.

“Vi blir ledsna om folk tar för mycket och slänger en massa mat”, säger hon.

När det gäller den juridiska frågan menar Johansson att det i grunden är enkelt: restaurangen måste klargöra eventuella begränsningar i förväg. Om inget annat anges är det sedvanan som gäller. Och sedvanan säger att gästen får äta tills den blir mätt.

Restauranger har rätt att neka servering om en gäst beter sig olämpligt. (Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT)
ANNONS
ANNONS

Rätt att neka

Samtidigt har restauranger rätt att neka servering om en gäst beter sig olämpligt, så länge det inte sker på diskriminerande grunder. Johansson minns själv vänner från 1990-talet som tog buffékonceptet till det extrema genom att tömma magen på toaletten och sedan återvända för mer mat. Den typen av beteende är naturligtvis inte acceptabelt, menar han.

Trots sitt engagemang tror han dock inte att Sverige behöver en verklig buffélag. Det räcker gott med sunt förnuft från båda håll.

“Ät tills du är mätt. Gå inte och kräks på toaletten för att kunna äta mer. Och ta inte med dig mat hem”, säger han.

Läs mer på News55:

Skatten sänks – men inte för de med lägst pension: “För jävligt”

Utrikes födda räddar välfärden – utan dem skulle vården krisa

Släng inte gammal solkräm – den kan göra underverk i hemmet

ANNONS

Därför höjs avgiften på bostadsrätt efter nyår – rejält

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Paulina Monzón
Paulina Monzón

Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

Paulina Monzón
Paulina Monzón

Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

ANNONS
ANNONS