News55

Professorn: Tio saker du kan plocka ut ur kylen inför julen

kylen
Under julen får kylskåpen jobba övertid med mängden mat, så det kan vara bra att avlasta den och förvara en del av maten på andra sätt. (Foto: Pexels och Alexlmx)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 16 dec. 2025Publicerad: 16 dec. 2025

Snart är det dags att fylla kylen med julmat. Men hur gör man när det inte längre finns plats? 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien. Hon ger sina bästa råd för att frigöra utrymme i kylen.

“Det första jag säger är att man ska göra rent kylskåpet och kontrollera temperaturen. Den ska vara högst fyra grader”, säger hon till TV4.

Alla kylskåp ser olika ut, och vissa väljer att förvara allt från ketchup till kaffe kallt. Men det är inte nödvändigt enligt henne.

MISSA INTE: Hotet från klimatförändringar: Bristen på kaffe

Snus och kaffe behöver inte stå i kylen

“Snus och tobak hör inte hemma i kylen. Kaffe kan man också plocka ut – det räcker att ha det i rumstemperatur under julen. Oöppnade konservburkar är ett annat exempel, de är tillverkade för att klara rumstemperatur”, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Även öppnade flaskor ketchup, senap och saltgurka klarar sig i rumstemperatur i upp till två veckor.

“De kan gärna stå på balkongen eller i ett kallt garage. Smör går också bra att förvara utanför kylskåpet, det blir bara mjukare”, säger hon.

ANNONS

Köpt sylt med konserveringsmedel kan stå ute men hemgjord sylt med låg sockerhalt bör stå i kylen.

ANNONS

Balkongen kan användas som extra kyl

Under vintern kan balkongen eller garaget fungera som ett extra kylutrymme. Men det finns risker.

“Se till att inte nyfikna fåglar eller möss kommer åt maten. De kan sprida farliga bakterier som salmonella via avföring”, varnar hon.

Mjölk, grädde och alla produkter märkta “kylvara” ska alltid stå i kylen, skriver Livsmedelsverket.

“Julskinka och sillinläggningar är känsliga. Hemlagad sill kan till och med innebära risk för botulism om temperaturen blir för hög”, säger hon.

MISSA INTE: Konsumentexpertens råd: Så köper du ny mobil

Bakterier kan växa snabbt utanför kylen

ANNONS

Om maten står för varmt kan bakterier växa snabbt, så man ska vara försiktig. 

Stafylokocker från händerna när man skär upp julskinkan kan bilda ett gift direkt i maten. Vid 25 grader kan det gå på tre timmar och orsaka kraftiga kräkningar och diarré.

Grädde och mjölk går bra att frysa om de ska användas i matlagning men inte till vispning, då blir konsistensen grynig.

Läs mer om ekonomi:

Dessa 45 kommuner sänker skatten nästa år

Insiderskandal – Satsar pengar på Ukrainakriget

Inflationen sjönk i november – men el och bensin blev dyrare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS