Det finns många olika sorters paprika och de kan också ha flera olika färger, grön, orange, gul, vit och lila, men vad beror färgen på, handlar den bara om mognad?
Varför har paprika olika färger?


Mest läst i kategorin
Vita paprikor saknar klorofyll och lila paprikor får sin färg från ett pigment som heter antocyaniner och som som produceras i paprikans fruktkött, det skriver Aftonbladet Godare.
De flesta paprikor är gröna innan de har blivit mogna och blir gula och till slut röda när de har mognat klart.
Den gröna paprikan
De paprikor som är lite mindre mogna och ännu inte har hunnit blir röda har lite mindre smak och det är därför de flesta helst köper den röda paprikan.
Den gröna färgen på paprikor som ännu inte har mognat kommer från klorofyll.
“Den gröna är lite mer besk i smaken och det beror på att den suttit kortast tid på plantan”, säger Jessica Liljegren till Aftonbladet Godare.
Snackpaprika är söt och god
Jessica Liljegren driver en liten frukthandel på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med Ninos Sharro och de får ibland frågor om paprikor.
Den vanligaste frågan gäller snackpaprika, som många tror är en chilifrukt.
“Även om snackpaprikan och chilin är väldigt lika utseendemässigt så ska man inte vara rädd och tro att den är stark. Det är precis tvärtom. Den är väldigt söt”, säger Jessica Liljegren till Aftonbladet Godare.

Lite chilitips
Ninos Sharro tipsar om ett par paprikasläktingar, han säger att du kan klippa av toppen på jalapeños och fylla dem med ost och sedan lägga dem i ugnen, eller på grillen.
Spansk rödpeppar tycker han också är väldigt god och han tipsar om att du kan klämma ut kärnorna ur den spanska pepparn om du tycker den är för stark.
“Då blir den lite, lite svagare och extra, extra god, mycket, mycket gott”, säger han till Aftonbladet Godare.
Potatisväxter
Paprika och tillhör en stor familj växter, nämligen potatisväxter, Solanaceae på latin. I den växtfamiljen ingår även, som namnet avslöjar: potatis.
Cirka tvåtusen arter ingår i växtfamiljen potatisväxter, också flera som vi gärna äter, som tomat, aubergine och physalis.
Läs mer på News55: Förvara potatis rätt så håller den ett halvår

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.








