News55

Här är årets semmelnyheter

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 12 jan. 2017Publicerad: 12 jan. 2017

Ett bageri i Småland presenterade i dagarna sitt nya bakverk – en hybrid mellan semla och prinsessbakelse. – De första vi gjorde tog slut direkt, säger bageriets konditor Markus Ekelund till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En något annorlunda semla placerade i dagarna det lilla småländska bageriet Thimmons Konditori på kartan. Semlan är sammansatt av de traditionella semmelingredienserna ljust vetebröd, grädde och mandelmassa, men innehåller också en klick hallonsylt och har klätts in med grön marsipan. Med andra ord – det är en hybrid mellan semla och prinsessbakelse.

– Jag ville blanda de mest populära bakverken. Jag fick idén förra året när semmelsäsongen nästan var över. Så jag bestämde mig för att vänta med den till i år, berättar konditorn och semlans upphovsman Markus Ekelund, 39, för Expressen.

Semlan fick snabb spridning på bageriets Facebooksida, där följarna uppmanas ta ställning till om de är för eller emot hybridsemlor. Över 1000 personer har engagerat sig i frågan och det är inget tvivel om semlans popularitet.

– De första vi gjorde tog slut direkt. I dag har vi tillverkat 100 stycken, säger Markus Ekelund till Expressen.

“Mufflan” en annan variant

Flera varianter på semlor har dykt upp på bagerier och i livsmedelsbutiker runt om i landet. För två år sedan introducerades semmelwrapen. Wienersemlan är en annan variant som ses allt oftare ute i handeln jämte de traditionella semlorna.

En annan semla som fått stor spridning i dagarna är “mufflan”. Bakverket är som namnet antyder en hybrid mellan semla och muffins.

Expressen har varit i kontakt med Daniel Kvist, som säljer semlan på ICA Maxi Erikslund i Västerås. Han menar att namnet är till stort tack för den virala succén.

ANNONS

– Det var några bagare som spanade olika namn och tyckte att man skulle slå ihop muffins och semla, vilket då blir en muffla. Vi räknade dock inte med att det skulle bli en så stor grej när vi lade ut inlägget på Facebook, säger Daniel Kvist.

Foto: ICA Maxi Eriksberg

Foto: ICA Maxi Erikslund

      LÄS MER: Äldre personer får fika hemma hos frivilliga 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS