News55
Detta är en sponsrad artikel

Så ska ny forskning hjälpa ensamma äldre

Artikelbild
Ny forskning ska kartlägga hur ensamheten ser ut och ta fram verktyg för att hantera det.
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 aug. 2023

Ensamheten är stor bland många äldre i Sverige. Nu satsas det på ny forskning på området.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska forskare har konstaterat att runt tio till 15 procent av äldre ofta eller nästan alltid upplever ensamhet. Nu ska forskare från Karolinska Institutet och Högskolan Dalarna undersöka ensamhet hos äldre i en ny forskningssatsning, rapporterar Sveriges Radio.

Linda Dahlberg är professor i socialt arbete och leder forskningsprojektet. 

– Ensamhet har negativa konsekvenser, både för välbefinnande och hälsa, och till och med ökad dödlighet, säger Linda Dahlberg till Sveriges Radio. Vi vill öka kunskapen både om riskfaktorer och undvikbara konsekvenser av ensamhet, till exempel i form av psykisk ohälsa.

Ta fram verktyg

Syftet med forskningen är att kartlägga hur ensamheten ser ut, hur den upplevs och vilken inverkan den har på den psykiska hälsan. 

Ensamhet är olika för alla. Vissa upplever ensamhet i form av social isolering, medan andra känner sig ensamma trots att de har ett socialt kontaktnät. Eftersom ensamhet är så individuellt vill forskarna ta fram ett verktyg som ska hjälpa äldrevården att se vilka behov olika personer har.

Forskningen ska också utbilda vårdpersonal om äldres ensamhet. 
– Om personalen kan stå bättre rustad, både för att bedöma vad det är för slags ensamhet, och matcha den med relevanta insatser så tror jag att vi vunnit väldigt mycket för den gruppen, säger professorn.

ANNONS