News55

Så undviker du att få din cykel stulen

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 nov. 2023

Att få sin cykel stulen kan vara ett brott som är svårt för polisen att lösa. Men det finns konkreta tips på hur du kan undvika brottet från första början.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Polisen Robert Loeffel har två konkreta tips för att man ska slippa få sin cykel stulen. Det ena är att ställa cykeln på en plats där många passerar. Det andra är att låsa fast cykeln ordentligt.

Till SVT säger han att det både handlar om organiserade och oorganiserade tjuvar.

– Det kan handla om personer som går hem från krogen och ser en olåst cykel eller de mer organiserade tjuvarna som går runt med en batteridriven vinkelslip runt halsen under en jacka, säger Robert Loeffel, presstalesperson polisen Region Syd.

Den verkliga siffran på hur många cykelstölder som sker i Sverige varje år är svår att uppskatta. Förmodligen handlar det om ett stort mörkertal. Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, tror att det kan handla om ungefär en halv miljon stölder varje år.

Under ett år polisanmäls det dock enbart 70 000 cykelstölder i landet.

SVT ställde frågan vad man ska göra om man får sin cykel stulen. Robert Loeffel svarar att det alltid är bra att polisanmäla så att polisen får kännetecken att hitta cykeln, så som exempelvis ramnummer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS