News55

Kungens återkomst

Artikelbild
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 25 nov. 2015Publicerad: 25 nov. 2015

Piketerna står beredda, polisen är på helspänn, de sista finjusteringarna görs av scen och storbilds-tv på Stortorget. Zlatan är hemma i Malmö för matchen mellan Malmö FF och Paris SG. Efter fjorton år i den internationella toppfotbollen får han spela den match han länge drömt om. Men det var nära att det inte blev någon fotbollskarriär.    

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Zlatan kom till Malmö FF som pojklagsspelare. Han hade stora krav på sig själv och funderade på att lägga av med fotbollen. Tränarna i Malmö FF hade otaliga samtal med honom för att fortsätta, och det gjorde han, tack och lov.

När Zlatan kom upp i juniorlaget fungerade allt bättre och bättre. Han fick spela i Allsvenskan 1999 då MFF redan var uträknade. Efter ett år i supettan var Malmö och Zlatan klara för Allsvenskan igen.

      LÄS MER: Zlatan bästa enmanslaget 

I den allsvenska premiären 2001 ställdes Malmö FF mot AIK. Malmö vann med 2-1. Zlatan gjorde MFF:s båda mål. Till den matchen var det ett gäng kamrater (AIK:are) som hade rest ner till Malmö och de var imponerade av MFF, i synnerhet Zlatan.

Dagen efter flög jag upp till Stockholm, med på planet satt Lasse Lagerbäck. Han var också imponerad av Zlatan, men ville skynda långsamt. Att Zlatan var ett löfte stod dock helt klart.

I Malmö spelade även Bosse Larsson, en ikon för många Malmöbor. När han gick till Stuttgart 1966 fick Bosse 200 000 kronor och Malmö FF 50 000 kronor.

Från hela Europa började nu proffsklubbar intressera sig för den långe Zlatan. Det var holländska Ajax som vann matchen och i juli, efter åtta omgångar i Allsvenskan, lämnade han Malmö. Klubben fick drygt 80 miljoner kronor för honom. Zlatan hade ingen agent på den tiden så han blev en av de sämst betalda spelarna i Ajax.

I Holland skaffe han sig en agent, Mino Raiola, som än i dag innehar den rollen. Zlatan hade inte ens fyllt 20 år när affären genomfördes.

ANNONS

      LÄS MER: U21-laget påminner mig om ett landslag utan Zlatan

Sen följde storklubbar som Juventus, Milan, Barcelona, Inter och nu Paris SG. Mästare, skytteligavinnare och vald till bästa spelare i olika ligor. Klassmål i landslaget där senaste målet var mot Danmark.

Men det finns ett par bättre exempel enligt mitt sätt att se det. Klacksparken mot Italien i EM över Buffon, cykelsparken mot England på Friens och målet mot Ungern i Budapest, från en totalt omöjlig vinkel. Vi svenska fans satt långt ifrån och fattade inte att bollen gått i mål.

Alla tror, och hoppas, att Zlatan kan avgöra i slutminuten, och det gör han ofta.

Och nu är han tillbaka i Malmö för att spela matchen som ska “bli pricken över i:et”, som han uttryckte det på en presskonferens. Kärleken till Malmö finns där och den är besvarad av de flesta. Zlatan har en mamöitisk kaxighet som går hem i staden. Han låter sig inte imponeras. Det är ju han som är Zlatan.

      LÄS MER: Blod, svett och Zlatan fåfänga

Jag har ett minne från fem, sex år tillbaka, när jag satt och fikade i västra hamnen i Malmö. Då kom Zlatan gående på strandpromenaden. Han hade ett par biffiga killar vid sin sida. Min första tanke var ett det var väl att ta i, men det var det inte. Folk, unga som gamla, sprang mot honom. Zlatan log mot dem. Då förstod jag hur stor han var.

Nästa minne av hans storhet var när han skulle gå till Barcelona. I min lokala ICA-affär i Limhamn följde två spanska tv-kanaler när Zlatans fru, Helena, handlade mat!

ANNONS

Nu är det Champions League som gäller. Zlatan hoppas att han gör tre mål, men att publiken ska heja på Malmö. När slutsignalen går ska de dock heja på Zlatan.

När Paris SG kom till Malmö inför matchen tändes ett stort Z över Turning Torso som dn hyllning till stadens son, men efter ett par timmar lyste MFF-emblemet istället.

      LÄS MER: Malmö FF förstör svartabörsbiljetterna

Det kommer att bli fullsatt på Swedbank Arena och polisen räknar med att mellan 10 000 och 20 000 människor åker till Stortorget och ser matchen där.

Det råder Zlatanfeber i stan. Han har även fått Malmö stads hederstecken för betydande insatser för staden. Och drömmen finns hos Malmöborna att han avslutar sin karriär i MFF. Det var ju här sagan började och då kan den väl få sluta här. Snälla!

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS