News55

Julmaten hälsosammare än du tror: "Näringsrika livsmedel"

Julmaten
Håll dig borta från kakor och läsk om du vill undvika att bli lika tjock som jultomten. (Foto: Canva/Johan Nilsson/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 10 dec. 2025Publicerad: 13 dec. 2025

Julbordet väcker ofta både förväntan och oro. Klassiska julmaten kantas av föreställningen att vara tunga, salta och svåra att förena med en hälsosam livsstil. Men den bilden är missvisande.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Högskolan i Skövde rymmer många av våra mest traditionella julrätter påfallande mycket näring – och betydligt mindre dåligt samvete än man kan tro.

”Sill, lax och kål är riktiga superhjältar i sammanhanget”, säger Gianluca Tognon, lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

MISSA INTE: Nu petas julskinkan ned när köttbullen tar tronen på julbordet. News55

“Fibrer och antioxidanter”

Fet fisk som sill och lax spelar en oväntat viktig roll under vinterhalvåret. De bidrar med protein, D-vitamin och inte minst omega-3, något många svenskar får i sig för lite av när dagarna är som mörkast.

Även julbordets grönkål, rödkål och rotfrukter tar plats i toppskiktet av näringsrika livsmedel, tack vare sina fibrer och antioxidanter.

Grönkål
Olika nyttigheter från växtriket är rena hälsobomberna på julbordet. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)

Det som kan vara klokt att dra ned på är istället julbordets röda kött, charkprodukter och gräddiga såser. De kan bidra med mer salt och animaliskt fett än vad kroppen behöver – särskilt när helgen gör att portionerna lätt växer.

ANNONS

Ta allt på en gång

ANNONS

Samtidigt betonar Gianluca Tognon att julbordet inte ska förvandlas till en kamp mot kalorierna.

“Ta mindre portioner, men ät det du verkligen tycker om och det du sällan har möjlighet att äta”, säger han och beskriver lagom-principen som ett tryggt riktmärke.

Ett tips är att lägga upp allt man vill ha vid ett och samma tillfälle i stället för att småäta flera rundor. Då blir måltiden mer medveten – och mindre stressfylld.

MISSA INTE: Dubbelt så dyrt när timern styr julbelysningen. News55

“Njut” av julmaten

Ett vanligt misstag är att hoppa över frukost eller lunch inför den stora måltiden. Det leder ofta till att man kommer fram utsvulten och äter både snabbare och mer än planerat.

Glögg
Glögg är gott, men bör inmundigas med måtta. (Foto: Janerik Henriksson/TT)

Gianluca Tognon rekommenderar därför att man äter som vanligt under dagen och i stället väljer lättare mat efteråt.

ANNONS

Men undvik söta drycker

Även dryckerna kan spela en roll. Glögg och julmust tillhör traditionen, men sockerhalten kan ge kraftiga svängningar i blodsockret, vilket i sin tur gör att man snabbt blir trött – och sugen på mer.

Till sist påminner Gianluca Tognon om proportionerna i tillvaron. En julmiddag väger lätt i helhetens vågskål.

“Njut. Det är vardagen som gör skillnad, inte julafton”.

LÄS ÄVEN:

”Tänd ett ljus” petas ned från toppen: “Mycket glad”. News55

Minns du klassikerna? Nu gör 70- och 80-talets mat comeback. News55

Bilen som svenskarna överger – är det slutet för den älskade favoriten? News55

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Journalist, kommunikatör och fotograf som gillar bra historier, intressanta vinklar och gamla kameror. Har jobbat med kommunikation sedan 90-talet och blir fortfarande nyfiken varje gång något skaver. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Journalist, kommunikatör och fotograf som gillar bra historier, intressanta vinklar och gamla kameror. Har jobbat med kommunikation sedan 90-talet och blir fortfarande nyfiken varje gång något skaver. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se

ANNONS
ANNONS