News55

Matvanor kan påverka risken för demens – särskilt efter 60

Vithårig kvinna håller i ett äpple, en skål med nyttig mat.
Samma matvanor som gynnar hjärtat och kroppen kan i stort också bidra till att hålla hjärnan frisk längre. (Foto: Dean Drobot, Pexels)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 18 dec. 2025Publicerad: 24 dec. 2025

En ny sammanställning från Livsmedelsverket visar att kostvanor har stor betydelse för risken att utveckla demens. Framför allt lyfts kostmönster med mer vegetabilier och mindre rött kött, socker och alkohol fram som viktiga faktorer för att bevara kognitiv hälsa hos äldre.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur vi äter kan spela en avgörande roll för hur hjärnan åldras. Den slutsatsen drar Livsmedelsverket i en ny rapport som granskar sambandet mellan kost och demenssjukdomar. Resultatet pekar tydligt på att ett hälsosamt ätmönster kan minska risken för kognitiv försämring, särskilt bland personer över 60 år.

Enligt rapporten är det framför allt kostmönster rika på vegetabiliska livsmedel som utmärker sig. Frukt, grönsaker, baljväxter, nötter, oljor och fisk lyfts fram som skyddande komponenter. Den här typen av matvanor återkommer i flera studier som kopplar dem till bättre kognitiv funktion och långsammare åldrande i hjärnan, rapporterar Dagens PS.

Mindre kött för en sund kost

Livsmedelsverket konstaterar att en sund kost innebär små mängder rött kött, charkprodukter och sockersötade drycker. Även hög alkoholkonsumtion pekas ut som en riskfaktor, något som är känt sedan tidigare men nu åter bekräftas som en påverkande del i utvecklingen av demens.

Kostens betydelse bottnar delvis i hur den påverkar andra riskfaktorer. Ohälsosamma matvanor ökar risken för sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlproblematik, båda i sin tur kopplade till ökad demensrisk. Samtidigt visar rapporten att kosten också kan ha en mer direkt roll genom att påverka processer som låggradig inflammation och oxidativ stress, två mekanismer som är centrala i hjärnans åldrande.

”Vi ser att det är samma matvanor som minskar risken för de stora folksjukdomarna som också kan bidra till att bromsa försämringen av kognitiva funktioner och minska risken för demens”, sammanfattar Josefin Edwall Löfvenborg, nutritionist på Livsmedelsverket.

“Vi har mycket att vinna på att förebygga demens, både för individen och för samhället”, säger Josefin Edwall Löfvenborg, nutritionist på Livsmedelsverket. (Foto: Tim Aro/TT)
ANNONS

Förebyggande arbete viktigt då vi åldras snabbt

ANNONS

Josefin Edwall Löfvenborg betonar också behovet av förebyggande arbete i en tid då befolkningen åldras snabbt.

”Demens ökar med åldern och eftersom vi lever allt längre beräknas antalet personer med demens vara nära dubbelt så många år 2050. Vi har mycket att vinna på att förebygga demens, både för individen och för samhället.”

I dag lever omkring 130 000–150 000 personer i Sverige med en demenssjukdom. Prevalensen ökar kraftigt med stigande ålder: cirka 7 procent bland personer över 65 år och 18 procent i gruppen över 80 år. Prognoser visar att antalet kan öka med närmare 80 procent fram till år 2050 när andelen äldre i befolkningen fortsätter att växa.

Läs mer på News55:

Utrikes födda räddar välfärden – utan dem skulle vården krisa

Oväntad favorit till julbordet: Håkan Juholt

Drogpåverkade och dömda – jobbar ändå i äldreomsorgen

Släng inte gammal solkräm – den kan göra underverk i hemmet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Paulina Monzón
Paulina Monzón

Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

Paulina Monzón
Paulina Monzón

Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

ANNONS
ANNONS