News55

Studie: Mycket salt kan ändra ämnesomsättningen

salt
En ny studie från Hjärt-Lungfonden kopplar högt saltintag till förändringar i ämnesomsättningen. (Foto: TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 nov. 2025Publicerad: 01 nov. 2025

Saltar du din mat lite extra? Då riskerar din ämnesomsättning att förändras, enligt en ny studie.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan tidigare är det känt att högt saltintag ökar risken för högt blodtryck, men Hjärt-Lungfondens forskningsstudie SCAPIS kopplar det till fler hälsorisker.

De som äter mycket salt har ett mönster av ämnen i blodet som tyder på att fettet används som bränsle i lägre utsträckning. Med lågt saltintag syns i stället högre nivåer av ämnen som pekar på att det används i större utsträckning.

Hos dem med högt saltintag syns också högre nivåer av fettrelaterade ämnen som i tidigare forskning kopplats till inflammation och åderförkalkning.

Forskarna betonar att de ser en koppling och inte ett orsakssamband, och för att förstå bakomliggande mekanismer krävs fler och längre studier.

”Vi ser en koppling mellan saltintag och metabolismen – och det är en ny och viktig insikt som även kan ge ledtrådar till varför högt saltintag ofta hänger ihop med övervikt. Det är första gången de här kopplingarna undersöks i så stor skala”, säger Jonas Wuopio, specialistläkare i internmedicin och forskare vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Högt saltintag har i studien räknats som 10 gram om dagen. Livsmedelsverkets dagliga rekommendation är max 6 gram.

Studien bygger på data från nästan 8 500 personer mellan 50 och 64 år.

Läs även: Grönsaker eller matglädje – vad håller oss friskast?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS